• Beställ KT!

  Prenumerera på Karlstads-Tidningen i sex månader för bara 398 kronor.

 • Prenumerera

  1. Prenumerera på Karlstads Tidningen

  2. Autogiro, 57 kr/mån
   4 mån, 284 kr
   6 mån, 398 kr
   12 mån, 684 kr
  3. Loading ...
  • Viktor i Viken

   Var hemma här i stan några dagar efter nyår och hälsade på. Då gick jag även upp till Viktor i Viken för att tillönska Gott Nytt År. Och så ville jag tacka honom för ett vykort jag fått av honom från hans besök på ön Als beläget alldeles intill Jyllands östkust.
   – Varför besökte du Als?, frågade jag.
   – Jag löser korsord. Det bildar och spilltiden går. Överallt där det står ”dansk ö – tre bokstäver”, är det aldrig Fyn utan Als, sa Viktor.
   – En dag slog jag upp Als och läste om ön. I slottet i stan Sönderborg hade danskarna själva låst in sin kung Kristian Tyrann när han blivit helt tokig. Det var han som dödade Gustav Vasas pappa i Stockholms blodbad, 1520. Dessutom hade han rövat med sig Gustav till Danmark och satt honom fången på en annan dansk ö, Kalö, utanför Jylland. Gustav lyckades rymma, kom hem och blev svensk kung. Han landsteg ju i Kalmar när han kom hem 1521. Men det vet du väl redan du som bor i Kalmar och läser så mycket i gamla böcker.

   •••

   Man lär sig mycket av korsord om man slår upp. Och än mer om man är ute och reser, menar Viktor som har sex-årig folkskola och är självlärd.
   Visst kan det vara svårt med orden även i de nordiska länderna. En del förstår man ju inte alls.
   – Men ta dätta mä de halvlika orden. De kan vara gôrknepiga. Vi åkte buss över Fyn. Där fanns plötsligt en hastighetsskylt jag aldrig sett förut. Det stod Middelfart 100 km. Jag tyckte det var mycket på de små landsvägarna på Fyn. Men sedan sjönk medelfarten undan för undan till 5 km. Trots det körde chaffisen i 70 km, så jag frågade. Middelfart är ett ortsnamn här på Fyn, sa han och skrattade åt mig. Det gillade jag inte.
   Sen stod det plötsligt på flera vägskyltar att ”rabatten är blöt ”. Eftersom jag inte såg några blommor och inga rabatter heller, frågade jag chaffisen igen. Han sa att det betyder att vägrenen är mjuk. Halvlika ord är helknepiga, tycker Viktor.

   •••

   Ibland blir Viktor riktigt arg när han sitter med korsorden. Han grunnar och grunnar och slår upp i korsordslexikonet. Men hittar ändå inte ett enda ord som passar. Då händer det att han tänker att han ska slänga hela tidningen med korsord och allt i spisen. Men så kommer han på att han ju inte har nån vedspis som han hade förr i tiden i lägenheten nere i Viken.
   – Lika bra det, för snart har jag lugnat ner mig. För ett gammalt stönhôvve som mej finns det flera fördelar med elektrisk spis, konstaterar Viktor nyktert.
   – Nu måste du gå, Bengt sa Viktor plötsligt.
   – Jag måste lägga mig och vila. Har ont i akterkastellet. Gjorde något dumt igår. Försökte ta mig ner från Berget på min gamla Monark, och gick över styr. Miljöfanatikerna tôlar i ett, dag ut och dag in, om att man ska ta cykeln och så gick det som det gick. Finns det ingen pensionär i dom kretsarna som kan tala om att vi gamla spattar behöver buss eller till och med bil för att ta oss fram när vi allt mer ska förmås att klara oss själva ända fram till begravningen?

  • Nyhetsinfo

   Har du en nyhet? Stor, liten, allvarlig, glad? Vi vill gärna ha den – först! Tipsa oss på
   telefon: 054-22 14 20,
   e-post: redaktion@kt.se