• Beställ KT!

  Prenumerera på Karlstads-Tidningen i sex månader för bara 398 kronor.

 • Prenumerera

  1. Prenumerera på Karlstads Tidningen

  2. Autogiro, 59 kr/mån
   4 mån, 295 kr
   6 mån, 414 kr
   12 mån, 711 kr
  3. Loading ...
  • Viktor i Viken

   Jag har inte berättat om Viktor i Viken förut. Han är född där men är änkeman och nu bor han uppe på Berget. Viktor säger aldrig Kvarnberget. Där bor han nu i en modern servistvåa. Men han är hörk så han tar ofta bussen ner till stan.
   Viktor kallar sig köksbordsfilosof. Sitter ofta vid köksbordet och filosoferar. Själv säger han, som många äldre vanligtvis gör här i Värmland, att han grunnar.
   När jag är i stan hälsar jag alltid på Viktor i Viken. Det händer att jag slår en signal till honom också. Det är intressant att höra hans reflexioner över vad som sig i staden tilldragit haver.
   När vädret är avklarat frågar jag om hans grunningar.
   Viktor tillhör den kategori Kallstabor som har förstånd att läsa Maggan Hellbergs Karlstads-Tidningen. En gång pratade Viktor i Viken med Maggan, som han gillade. Han läser mina krönikor och brukar fylla på mina berättelser.
   Grunningar har Viktor många och alltid. Det börjar med att han säger: ”Ta dätta mä” och så är han i full gång. Viktor har träffande saker att säga om både Kallsta och Stora världen, som han kallar det.
   Förra veckan grunnade han över relativitetsteorin. En mer folknära sådan, förklarade han.
   Ta dätta mä gallerior i stan. Nu är det ingen ordning på ute och inne längre. Nu går man ju in och handlar. Förr gick man ju ut. Knepigt.
   I och för sig har Viktor inget mot gallerior. Där kan man sitta och njuta av alla granna Kallstatöser när våren tar av dom ytterkläderna, förtydligar han.
   Eller ta dätta mä bollsport. Förr fanns bara utebandy på Tingvalla, nu finns det innebandy över allt. Men varför heter det inte innehockey när FBK spelar i LLA? Knepigt, säger Viktor.
   Viktor spelar på trav och ibland tar han bussen ut till travet på Färjestad. Travbana under tak vill han inte ha. Det skulle nog lukta för mycket hästskit då, menar han.
   Eller, ta dätta mä tiden och kvällstidningarna, fortsätter han. Kan de heta så när de inte kommer på kvällen utan redan tidigt till tiokaffet?
   Sedan berättar Viktor om en av sina granntanter uppe på Berget som varje dag klagar på att dagens post kommer allt senare. Härom dagen, sa tanten, sa Viktor, att snart kommer väl inte dagens post förrän i morgon.
   Du Bengt som gått på undervisitet? Kan man säga så, frågade Viktor i Viken. Det samma gäller tidning-en, Vad då – en tidning? Till exempel DN och Svenskan är ju tidning -ar och fler och fler sidor blir det som bara säger vad det ska stå på de andra sidorna. Det är bluff, tycker jag. Tacka vet jag K-T. Det är en tidning. Och ett nummer i veckan räcker bra för oss gamlingar, säger Viktor och flinar.
   Återkommer med lite fler av Viktors funderingar, senare.

  • Nyhetsinfo

   Har du en nyhet? Stor, liten, allvarlig, glad? Vi vill gärna ha den – först! Tipsa oss på
   telefon: 054-22 14 20,
   e-post: redaktion@kt.se