• Beställ KT!

  Prenumerera på Karlstads-Tidningen i sex månader för bara 398 kronor.

 • Prenumerera

  1. Prenumerera på Karlstads Tidningen

  2. Autogiro, 59 kr/mån
   4 mån, 295 kr
   6 mån, 414 kr
   12 mån, 711 kr
  3. Loading ...
  • Ungdomens alster

   Krönikan har inget med Alsters herrgård eller författaren Fröding att göra. Den skall berätta om diverse litterära alster författade i Uppsala av stadens unga söner på utbildning där. Unga som vände hem och sedan blev mer eller mindre kända gestalter i vår stolta stad. Dock inte enbart för sina litterära utförsgåvor.
   De var inte få och alla ryms inte i denna korta krönika. Men om tillfälle gives i framtiden lovar jag att återkomma även om flera personer och deras litterära ungdomsförsyndelser.
   Wermlandus är våra landsmäns tidning i Uppsala. Jag har nu uppnått den ålder då mina egna Uppsalaminnen redovisas däri som ”En veteran berättar”. De flesta alstren jag hittat är från 60-talet.

   Berättelsen börjar med två från Norrstrand, Erik Bengtson, lärare och författare och Wilgodt Andersson, blivande programchef på Liseberg i Götet. I Wermlandus skrev de om olika saker. Idrotten var deras gemensamma nämnare.

   – Vi spelade ett par år höger- respektive vänsterinner i Norrstrands IF:s juniorlag i fotboll och A-lagshandboll i Hellton, minns Erik. Båda var med i nationslaget i fotboll.

   Wilgodt skrev som idrottsförman i Wermlandus typiskt studentikosa idrottsreferat. Att han på 70-talet blev programchef på Liseberg var för mig inget oväntat.
   Redan under sent 50-tal hade jag sett honom i aktion i Guståsparken i Väse i Arnolds tivoli, stående i stånd där man vann dockor och chokladkartonger om man med fem svarta läderbollar raserade en pyramid av vita sandfyllda plåtburkar. Anlag utvecklas tidigt.

   Erik lämnade i Wermlandus avtryck som visade fram mot författarskap. När jag öppnade ett nummer från 1965 stannade jag upp inför kåseri med ordet prappedolierare. I akademins ordlista fanns ingen hjälp att få. Efter en tid kom Eriks svar på mejlad fråga.

   – Om ordet svävar jag fortfarande på målet, när det gäller att förklara hur det uppstod. Möjligen anspelar första delen av det på pedagogik och papper och dolierare på ordet dola, hålla på med att dola med saker och ting utan att någonting egentligen händer.
   Sedan följer en halv A4-sida text där han förklarar hur han i kåseriform ser på livet i skolorna i Karlstad, anno 65.

   Erik ”försvarstal” slutar med:

   – Rektor Ivar Seth sade sig för övrigt ha haft mycket roligt åt mitt kåseri, som han tydligen hade fått sig tillsänt. No hard feelings!!
   Alla Kallstabor som läst Eriks ”Vad rätt du tänkt ” och annat festligt från skolvärlden, förstår säkert anslaget i ordet som en dag med KT:s hjälp kanske dyker upp i SAOL.

  • Nyhetsinfo

   Har du en nyhet? Stor, liten, allvarlig, glad? Vi vill gärna ha den – först! Tipsa oss på
   telefon: 054-22 14 20,
   e-post: redaktion@kt.se