• Beställ KT!

  Prenumerera på Karlstads-Tidningen i sex månader för bara 398 kronor.

 • Prenumerera

  1. Prenumerera på Karlstads Tidningen

  2. Autogiro, 57 kr/mån
   4 mån, 284 kr
   6 mån, 398 kr
   12 mån, 684 kr
  3. Loading ...
  • Jobb eller vuxendagis – det är frågan

   Det är 2013 och ovissheten har min familj i ett järngrepp. Det är snart två år sedan jag blev uppsagd och ännu har jag inget nytt jobb att gå till. Trots otaliga ansökningar. Visserligen har jag studerat i drygt ett år, haft sommarjobb och en kortare projektanställning men det är också allt. Om några månader är det slut på min a-kassa och jag går in i Fas 1, vilket antagligen innebär ännu mindre cash och någon slags påtvingad vuxendagisaktivitet. Jag är i brygga. Då är det tur att man alltid är omgiven av två hängivna supportrar. ”Alltså jag fattar inte varför du inte får ett jobb mamma, du är ju bäst!”, utbrast 12-åringen häromdagen. 8-åringen ser saken lite annorlunda: ”Mamma har du inte bestämt dig för vilket jobb du vill ha snart?”
   Och nyligen varslades 37 kompetenta och lojala anställda på Outokumpu i Molkom där min bergensare jobbar. Ännu vet vi inte om han får behålla jobbet. Oavsett utfallet för honom personligen är det ett hårt slag för en liten ort som Molkom − flera av de varslade har jobbat hela sitt liv på företaget. Och att hitta ett nytt industrijobb i Värmland, eller i övriga landet, är inte det lättaste för tillfället. Det verkar dessvärre dröja tills vi kan se något ljus i tunneln på arbetsmarknaden: 60 procent av företagen räknar med att ekonomin blir sämre och vart fjärde företag planerar att dra ner på bemanningen i år. Sju av tio uppger också att de som blir kvar får räkna med en ökad arbetsbörda: fler sjukskrivna.
   Så vad ska vi göra i detta kärva läge? Flytta från Värmland dit arbetsmarknaden är bättre men livskvalitén sämre? Hur blir det då för barnen som rotat sig i Molkom? Åter emigrera till oljelandet i väst där jobben finns men även hutlösa bostads- och matpriser? Ska jag, som redan studerat mer än halva livet, sätta mig på skolbänken igen? Är det värt att offra sparkapitalet på ännu en utbildning som kanske inte heller leder till jobb? Frågorna är många. Att somna är svårt när huvudet är som en torktumlare. När jag var 19 rådde även då finanskris och allt kändes ovisst, men jag såg ändå ljust på min framtid.
   Tog studenten med toppbetyg, var politiskt engagerad och debatterade ungdomsarbetslösheten med självaste statsministern Carl Bildt på Aftonbladets ledarsida. Jag var oerfaren men full av självförtroende. Nu är jag snart dubbelt så gammal och vill mest av allt bara fly tillvaron. Fantiserar om att sälja allt vi äger och resa jorden runt några år. Hej då varselvåg, januarikyla, Mästerkockarna, svininfluensa, Vinterstudion och skit-a-kassa. Det vore något det.

  • Nyhetsinfo

   Har du en nyhet? Stor, liten, allvarlig, glad? Vi vill gärna ha den – först! Tipsa oss på
   telefon: 054-22 14 20,
   e-post: redaktion@kt.se