• Beställ KT!

  Prenumerera på Karlstads-Tidningen i sex månader för bara 398 kronor.

 • Prenumerera

  1. Prenumerera på Karlstads Tidningen

  2. Autogiro, 57 kr/mån
   4 mån, 284 kr
   6 mån, 398 kr
   12 mån, 684 kr
  3. Loading ...
  • Varför blev jag inte bergsingenjör?

   Nästa vecka tar tusentals ungdomar studenten och springer ut i en oviss framtid. Till alla er som känner panik inför det svåra yrkesvalet vill jag bara säga: Jag är snart 37, har inget fast jobb och vet fortfarande inte vad jag vill bli när jag blir stor, om det är någon tröst. Så egentligen är väl inte jag rätt person att ge några som helst råd till blivande studenter vad gäller smarta yrkesval. Fast två tips har jag ändå: studera till bergsingenjör eller metallurg om du vill ha jobb, med bra lön dessutom. För några veckor sen var jag på Bergsskolan i Filipstad där rektorn berättade att det råder rena rama huggsexan om deras studenter. De kan välja och vraka bland jobben.

   Det har jag aldrig kunnat göra, trots 375 högskolepoäng, varav merparten VG, i bagaget! Jag har helt enkelt valt ”fel”. Fast å andra sidan inte. Jag har studerat sånt som intresserar mig och som jag är bra på: engelska, tyska, spanska, socialantropologi, medie- och kommunikationskunskap, svenska för invandrare, samt en ettårig journalistikutbildning på folkhögskola. Dessvärre verkar det som om Värmland inte har något behov av personer med min kompetens. Det blir kanske till att flytta dit jobben finns, trots att vi trivs i Molkom.

   Akademiska studier lönar sig ofta inte ekonomiskt i Sverige, i mitt fall har de varit en ren förlustaffär. Ingångslönen på mitt allra första journalistjobb var 19 200 kronor, jag upprepar 19 200 kronor! Så det är inte bara sjuksköterskorna som är underbetalda i detta land, det är även journalister, åtminstone i Värmland. Det pratas ofta om duktiga flickor och underpresterande pojkar i skolan, och om hur de sistnämnda är förlorarna.
   Men jag har hittills inte tjänat något på att vara duktig flicka! Och vad är vitsen med att göra klassresan om den i slutändan bara leder till studieskulder och inget jobb, alternativt jobb med lika låg lön som den som inte studerat alls? Min kusin gick till exempel ut gymnasiet med låga betyg och fick jobb inom industrin direkt. Han har redan jobbat i över 20 år och hans lön på SSAB ligger säkert över 30 000 kronor. Jag tror inte direkt att han och andra metallare är avundsjuka på mina fina gymnasie- och universitetsbetyg…

   Så vill jag därmed avråda från akademiska studier? Absolut inte, men man bör noga överväga sitt studieval. Om jag vid 19 års ålder vetat det jag nu vet om arbetsmarknaden hade jag blivit psykolog. Ett yrkesval jag även övervägde för 18 år sen men då kände att jag var för grön för. Nu har jag livserfarenheten och en rad egna kriser i bagaget fast får inga studielån. Duktig flicka söker härmed sponsor till fem års psykologistudier! Landstinget i Värmland kanske vars psykiatri är i kris? Jag lovar att skriva på ett tioårigt anställningskontrakt!

  • Nyhetsinfo

   Har du en nyhet? Stor, liten, allvarlig, glad? Vi vill gärna ha den – först! Tipsa oss på
   telefon: 054-22 14 20,
   e-post: redaktion@kt.se