• Beställ KT!

  Prenumerera på Karlstads-Tidningen i sex månader för bara 398 kronor.

 • Prenumerera

  1. Prenumerera på Karlstads Tidningen

  2. Autogiro, 57 kr/mån
   4 mån, 284 kr
   6 mån, 398 kr
   12 mån, 684 kr
  3. Loading ...
  • Ibland sker det som inte kunde ske

   För några veckor sen stod jag i mitt garage, gråtfärdig, efter att ha lyckats med konststycket att låsa in båda bilnycklarna i bilen. Hur osannolikt är inte det? Fast det är lite som Tage Danielsson säger i sin lysande monolog Om sannolikhet som han skrev efter kärnkraftshaveriet i Harrisburg 1979: det som hände i Harrisburg var så osannolikt innan men så fort det hade hänt, ja då gick sannolikheten upp till inte mindre än 100 procent! Och det som hände i Fukushima i Japan ifjol var också så osannolikt att det aldrig borde ha hänt. Men att verkligheten ibland överträffar fantasin har vi dessvärre fått lära oss av kärnkraftsolyckor och horribla terrordåd de senaste åren.
   Hur lyckas man då med att låsa in båda bilnycklarna i bilen? Det är inte alls svårt! Någon glömmer reservnyckeln i bilen, sedan öppnar någon, i detta fall undertecknad, passagerardörren för att slänga in handväska och lite andra grejer, men råkar samtidigt trycka på den andra bilnyckelns låsknapp utan att inse detta, smäller sedan igen dörren för att gå runt bilen och öppna dörren på förarsidan. Men då är biljäveln låst! Och bilnyckel nummer två finns i handväskan på passagerarsätet och reservnyckeln, som annars alltid förvaras i huset, ligger retfullt synlig i handfacket mellan framstolarna. Eftersom mobil och husnycklar finns i handväskan är jag tvungen att gå in till grannen för att ringa till sambon och berätta att båda bilnycklarna är inlåsta i bilen. Inte helt oväntat är hans första fråga: ”Och hur har du lyckats med det?” Fast de onödiga kommentarerna, som det i sådana tillfällen är väldigt lätt att släppa ur sig, uteblir och för det kommer jag alltid att älska honom.
   Efter några timmar kommer så bärgaren. Eftersom bilen är relativt ny är utsikterna för att han ska lyckas bryta sig in i bilen utan att behöva krossa rutan inte så goda, enligt bilförsäljaren. Men se då har de inte träffat mirakelbärgaren från Falck Bärgningsbil! En lågmäld man som kort konstaterar ”det här var ju tokigt, men du är inte ensam”, därefter för han in en stålvajer mellan förardörren och fönstret på något magiskt vis. Efter några minuters pillande på nyckeln i handfacket säger det plötsligt ”klick” och bilen öppnas. Vilken lycka! Att minuterna senare få en nota på 2 600 kronor var mindre trevligt. Som tur är behövde jag ”bara” stå för självrisken på 1 500 kronor. Det är inte första gången jag klantar till det, för tre år sen ”städade” jag bort två biljetter till Madonnas konsert på Ullevi värda 1 750 kronor och för sju år sen försvann diamantringen som sambon köpt till min 25-årsdag. Jag grät och letade och letade men ringen var puts väck. Men för två år sen blev det stopp i tvättmaskinen och vad hittade vi då i det lilla facket (som bör rengöras då och då) om inte min ring! Ibland har man tur också.

  • Nyhetsinfo

   Har du en nyhet? Stor, liten, allvarlig, glad? Vi vill gärna ha den – först! Tipsa oss på
   telefon: 054-22 14 20,
   e-post: redaktion@kt.se