• Beställ KT!

  Prenumerera på Karlstads-Tidningen i sex månader för bara 398 kronor.

 • Prenumerera

  1. Prenumerera på Karlstads Tidningen

  2. Autogiro, 57 kr/mån
   4 mån, 284 kr
   6 mån, 398 kr
   12 mån, 684 kr
  3. Loading ...
  • Bland blommor och alkisar i Karlstad

   Jag fantiserar om en date med Karlstads kommuns parkansvarige. Hen måste vara ett geni! Maken till blomsterarrangemang har sällan skådats. Trots ett miserabelt väder hittills i sommar kan den som promenerar genom Karlstads torg, parker och gator inte annat än att känna glädje över alla fantastiska blommor som pryder vår stad. Och jag är inte ensam om att imponeras. Häromdagen passerade jag Residenstorget och hörde hur några norska turister kommenterade de intilliggande vackra rabatterna. Helt nyyydeliga. Några meter därifrån lät sig en spansk turist fotograferas på Klarabron med de prunkande blomlådorna och Klarälven som vacker kuliss.
   Den färgsprakande blomsterprakten i Karlstad är en skarp kontrast till min egen trädgård där inte en enda blomma planterats i år. Inte ens en ynka liten ampel har jag orkat hänga upp.
   Inomhus är det inte mycket bättre bara en halvdöd växt finns att beskåda. Blombristen beror dels på att vi varit bortresta flera veckor och då tyckte jag inte att det var någon idé att köpa en massa blommor, dels på att jag inte är intresserad. Har helt enkelt noll koll på blommor, sambon likaså.
   Få saker ger mig större ångest än att besöka en trädgårdshandel där alla, utom jag, vet exakt vilka växter de ska pryda sin trädgård med. Men bristen på gröna fingrar hindrar inte att jag uppskattar grönska, tvärtom. Därför står en date med kommunens blomsteransvarige högt upp på min önskelista. Tänk om man kunde få hyra vederbörande några timmar och få några konkreta planteringsförslag? Eller varför ordnar inte kommunen en tävling där högsta vinsten är ett gratis hembesök av geniet med de gröna fingrarna? Intresset skulle garanterat bli enormt!
   Men lika glad som jag blir över alla blommor som pryder vårt Sommarkarlstad, lika ledsen blir jag över alla alkisar som också är ett säkert sommartecken. Nog är det väl för sorgligt att en förmiddag i juli passera ett 20-tal män och kvinnor i sina bästa år som dricker ljummen öl framför teatern? Jag vill gå fram till dem och fråga hur det kunde bli så här, skrika ryck upp er, nyktra till, ni kastar bort era liv. Men jag sänker blicken och går vidare.
   Framför Pråmen sitter ännu ett nergånget gäng och super. Och på facebook läggs bilder upp på semesteralkoholmys. Gud så trött jag blir på allt drickande överallt i detta land! Själv är jag mer eller mindre nykterist, av den enkla anledningen att alkohol är väldigt äckligt och gör mer skada än nytta. Flera släktingar har tagit till flaskan för att dränka sina sorger, i den sitsen vill jag aldrig riskera att hamna.

  • Nyhetsinfo

   Har du en nyhet? Stor, liten, allvarlig, glad? Vi vill gärna ha den – först! Tipsa oss på
   telefon: 054-22 14 20,
   e-post: redaktion@kt.se