• Beställ KT!

  Prenumerera på Karlstads-Tidningen i sex månader för bara 398 kronor.

 • Prenumerera

  1. Prenumerera på Karlstads Tidningen

  2. Autogiro, 59 kr/mån
   4 mån, 295 kr
   6 mån, 414 kr
   12 mån, 711 kr
  3. Loading ...
  • Vinterhatarens årskrönika

   Foto: Christine Olsson / TT

   År 2018 närmar sig sitt slut, och under mina dagliga promenader tänker jag mycket på hur det har varit. Om jag skärskådar mitt eget år ur vinterhatarens perspektiv, kan jag konstatera att det har varit ömsom vin ömsom vatten, både himmel och helvete.
   För mig är januari en av årets värsta månader. Den börjar med fest och fyrverkerier men övergår snabbt i en räcka glåmiga trista dagar, då man inte har något att se fram emot. Årets januari började i alla fall hyfsat med barmark och isfri älv. Men sen körde det igång med regn och snö och ännu mer snö och isknaggel och livsfarliga gångbanor. Usch!
   Februari har en god egenskap: den är kort, och det är väl allt. Men vår fyradagarsresa Vänern runt i rytande pinblåst, tvåsiffriga minusgrader, snörök, drivbildning som övergick i snöstorm var fantastisk, hur konstigt det än kan låta. Det hela var så fel för en vinterhatare så att jag bara kunde skratta åt det. Helt absurt!
   Ingen vår kunde siktas i ”vårmånaden” mars, utan vi fick en vit påsk, vilket enligt mig är vanligare än vit jul. Hela månaden var ett lågvattenmärke. Men i april kom våren med full kraft; vintern blev till sommar på några veckor, och det var svårt att hinna med, för allt skedde i en rasande fart – blomning, vårflod och fågelsång. Maj fortsatte att leverera. Livet var lättlevt, naturen gudomlig och badpremiären ljuvlig. Och så vart det juni och mer sol, mer bad, mer båt, roséprovning ombord, trädgårdsfester och en konfirmation i familjen. Hela månaden var som en enda långdragen sommardröm, om man bortser från midsommaraftonens väder som var som det brukar vara – blåsigt och kylslaget.

   Men sen kom värmen tillbaka, och juli bjöd på ännu en lång rad vackra varma dagar med perfekt väder för vår båtsemester i Vänern. Som vi seglade! Som vi badade! Och vilka kvällar! Nattdoppet vid Läckö slott kanske var sommarens höjdpunkt – vackert och mystiskt med det mäktiga slottet som speglade sig i det blanksvarta vattnet. Sommaren verkade aldrig ta slut; inte ens flera omgångar av åska och hård blåst i augusti knäckte den, utan den återkom med mer värme, många bad och fantastisk stjärnhimmel på nätterna långt in i september, då hösten äntligen började göra sig påmind med enstaka regnöverfall och hårda vindar.

   Gunvor Sand Edwall, krönikör.

   Men ända in i oktober var det sandalväder och i mitten av månaden gjorde sommaren återbesök; det var ljuvligt och lite konstigt med sommarvärme i kombination med löv som singlade ner från träden i eftermiddagens långa skuggor.
   Höstens tristdel med mörker, mörker och ännu mer mörker kändes lång innan gråa november ersattes av glittrande festliga december – den enda vintermånad jag tycker om. Och ännu någon vecka får vi njuta av feststämningen, innan oxveckorna tar vid. Men först: klackarna och korkarna i taket! Gott nytt år!

  • Nyhetsinfo

   Har du en nyhet? Stor, liten, allvarlig, glad? Vi vill gärna ha den – först! Tipsa oss på
   telefon: 054-22 14 20,
   e-post: redaktion@kt.se