• Beställ KT!

  Prenumerera på Karlstads-Tidningen i sex månader för bara 398 kronor.

 • Prenumerera

  1. Prenumerera på Karlstads Tidningen

  2. Autogiro, 59 kr/mån
   4 mån, 295 kr
   6 mån, 414 kr
   12 mån, 711 kr
  3. Loading ...
  • Vi bygger katternas rike

   Foto: AP Photo/Jens Meyer

   Det känns som att jag bor i en vadderad cell av wellpapp. Mängder av kartonger är staplade uppåt väggarna. Man skulle kunna tro att jag och min sambo blivit hoarders, men allting är ett resultat av god framförhållning.
   I början av december går nämligen flyttlasset från Lamberget till Rudsberget. Det är med skräckblandad förtjusning jag ser fram emot det.
   Det har gått sex år sedan jag flyttade senast. Det är ganska lång tid, men inte tillräckligt lång för att glömma hur jävlig processen är.
   Det där talesättet om att resan är destinationen stämmer inte i det här fallet. Det är inte det minsta kul att flytta. Det roliga tar vid först när allt är på plats. Innan dess väntar bara blod, svett, tårar och tandagnisslan. Jag lär få skaffa bettskena innan detta är över.
   Några som dock gläds åt själva flyttprocessen är våra två katter. De befinner sig i himmelriket just nu. Relationen mellan katter och lådor är ganska välkänd. Om du låter dem välja mellan en lyxig kattsäng för 500 spänn och en begagnad banankartong så väljer de alltid det spartanska alternativet.
   De lever därmed en drömtillvaro medan vi lever i kaos. Samhällets kontraster i liten skala. Det som gynnar någon åsamkar lidande för någon annan.
   Medan katterna parkourar sig fram mellan kartongtaken betraktar jag spektaklet från marknivå och önskar att jag kunde ha samma lekfulla attityd gentemot vardagen.
   Någon måste ju dock ta ansvar och styra upp allting. Den rollen faller i det här sammanhanget på människan, men det vette katten om inte katterna skulle vara bättre ledare i en samhällskontext.
   En Cornish rex eller Maine coon skulle troligen vara vassare regeringsbildare än de mänskliga alternativen.
   Katter har ett betydligt enklare system för att fastställa roller och hierarkier. De bara stirrar på varandra tills någon ger med sig. Ibland kanske det slits lite hår. Men det är fortfarande mer civiliserat än de politiska debatterna.

   Tim Sterner, krönikör

   Våra katter får nöja sig med att regera över varsitt torn i kartongpalatset. Jag och min sambo är bara deras tjänare. Vi är slavarna som bygger deras pyramider. En sten i taget. Med ländryggssmärta som kompensation.
   Den egyptiska liknelsen hade fungerat bättre om de var av rasen Sphynx, men de är helt vanliga blandkatter som kostade oss 500 kronor styck.
   Men för katter spelar varken ekonomiskt värde eller ras någon roll. Det kanske är ännu en bra anledning till varför de skulle vara bättre ledare än människor. Det handlar helt enkelt om vem som är bäst på att stirra och burra upp sig.
   Det låter som att jag spånar på ett manus till Katternas Planet. Men det är ingen fiktiv berättelse. Det händer just nu. Katterna tar över världen utan att vi märker något. Vi har fullt upp med att bygga deras rike.

  • Nyhetsinfo

   Har du en nyhet? Stor, liten, allvarlig, glad? Vi vill gärna ha den – först! Tipsa oss på
   telefon: 054-22 14 20,
   e-post: redaktion@kt.se