• Beställ KT!

  Prenumerera på Karlstads-Tidningen i sex månader för bara 398 kronor.

 • Prenumerera

  1. Prenumerera på Karlstads Tidningen

  2. Autogiro, 57 kr/mån
   4 mån, 284 kr
   6 mån, 398 kr
   12 mån, 684 kr
  3. Loading ...
  • Vänern – bäst om sommaren

   Foto: Hasse Holmberg/TT

   Minns du hur det var i vintras? Minns du att vintern aldrig verkade ta slut? Minns du hur svinkallt det var i både februari och mars? Det gör jag. Och jag minns makens och min ”vintersemester”, en resa Vänern runt, som vi länge hade planerat att göra för att få en uppfattning om hur våra sommarhamnar ser ut på vintern.

   Det var den kallaste resa jag någonsin har gjort – Norrbotten i januari inräknat – med många minusgrader, hård blåst och snörök över vägarna på Västgötaslätten, där vi tvingades vända ett par gånger på grund av drivbildningen. Uppe på Kinnekulle fick vi känslan av att vara långt uppe i svenska fjällen, när vi pulsade omkring i snödrivorna, men utsikten vid nedfarten var helst magisk. På Läckö hindrade pinblåsten oss från att ta oss ända ut på bryggan, och jag frös, frös, frös, trots varmaste dunkappan. Det kan naturligtvis tyckas märkligt att en vinterhatare som jag utsatte mig för allt detta, men jag tog det som en utmaning och var till slut tvungen att skratta åt det komiska och helt absurda i det hela. Och de tunga isblandade dyningarna i solglittret över Vänern ute vid Hjortens udde är en av mitt livs största skönhetsupplevelser – trots årstiden!

   Vi har fått riklig belöning för helvetesvintern, då Kapten Snedwall och jag nu seglar på

   tredje sammanhängande veckan i Vänern – en seglats som hittills mest har handlat om den vackra västgötadelen av sjön. Och som vi badar! Det är morgondopp och kvällsdopp och ett antal andra dopp däremellan. Det ljuvligaste hittills är nog nattdoppet jag tog med Läckö slott som mäktig fond. Förra året premiärbadade jag den tolfte juli – i år någon gång i maj, och doppen kan redan räknas i hundratal. Duscharna i gästhamnarna får inte många besök; sjövatten duger bra för att sköta sin hygien. Och när jag kommer upp ur vattnet soltorkar jag; ibland väntar frukost, ibland en kopp kaffe, och det har hänt att kapten kommer med ett glas rosévin medan jag fortfarande står på båtens badbrygga och låter vattnet rinna av mig.

   Gunvor Sand Edwall, krönikör.

   Det är sagolika dagar till sjöss med långsam, loj segling. Ibland får vi ta till motorn, och det är bra det också om än inte lika tyst och rogivande. Det är sköna dagar i olika hamnar med bokläsning på mage på fördäck, vackra vandringar längs glestrafikerade landsvägar, besök i landsortskyrkor och hönsgårdar, beskådande av hällristningar och slottsträdgård, med får och änder och lamadjur och betagande koltrastsång, stadspromenader, goda middagar i sittbrunnen (inomhusmåltiderna är lätt räknade den här sommaren), och den ena solnedgången vackrare än den andra. Ibland ligger vi inblåsta, och då badar vi extra mycket och tar en rejäl långpromenad.

   Och med en sådan här sommar är jag nästan benägen att acceptera vintern. Men Vänern är utan tvekan allra, allra bäst om sommaren!

  • Nyhetsinfo

   Har du en nyhet? Stor, liten, allvarlig, glad? Vi vill gärna ha den – först! Tipsa oss på
   telefon: 054-22 14 20,
   e-post: redaktion@kt.se