• Beställ KT!

  Prenumerera på Karlstads-Tidningen i sex månader för bara 398 kronor.

 • Prenumerera

  1. Prenumerera på Karlstads Tidningen

  2. Autogiro, 59 kr/mån
   4 mån, 295 kr
   6 mån, 414 kr
   12 mån, 711 kr
  3. Loading ...
  • Småpyssel inför vintern…

   Foto: Robin Haldert / TT

   November är här vare sig vi vill det eller ej. Naturen förbereder sig för vintern och det gör även vi.
   Jag gör mitt bästa för att mota mörker och kyla med att tända levande ljus, ta in nyponkvistar och laga mat som värmer i både mage och sinne. Det finns tid för eftertanke och man kan unna sig att ta det lite lugnare nu när trädgården inte pockar på samma uppmärksamhet som tidigare. Tänka igenom vad som gått bra och vad som kan förbättras, vad man vill ta med till nästa år och vad som kan uteslutas.
   Förr i tiden hade barnen potatislov från skolan, då släktens all potatis skulle tas upp. Att dagens höstlov spenderas på ett helt annat sätt vet vi alla. Många reser till solen för att lagra energi inför vintern, men att ta ledigt för att vara hemma är faktiskt inte heller så dumt. Nu finns det massor att pyssla med och allt blir mer lustfyllt om man inte känner pressen att hinna med allt utöver vardagens stress. Man får tid att förbereda sig inför vintersäsongen, skörda det sista utomhus, leta trattkantareller i skogen och umgås med familjen.

   Foto: Fredrik Sandberg / TT

   Den här tiden på året är det många som lyser upp trappen med en halloweenpumpa. Det kan vara svårt att skära ut ögon och mun om man inte har en vass kniv men så länge det blir hål som det lyser ur ska man vara nöjd. Plus att det blir en soppa eller en paj av innanmätet, bara en sån sak. Pumpa och vintersquash är fantastiska grönsaker att odla. Lättskötta, ger riklig skörd och så vansinnigt goda. I år satte jag sorten ’Blue Kurl’ som är ljust blågrå i färgen, gult fruktkött och med nötaktig smak. Ugnsrostad med vitlök och örter, toppad med brynt smör och fårost och lyckan är gjord. Trots sitt hårda skal är vintersquash och pumpor väldigt känsliga, så håll koll på frostnätterna om du fortfarande har dem kvar ute i landet. Jag har redan skördat mina och låtit dem ligga framme i rumstemperatur, för att låta det hårda och ätliga skalet utvecklas på bästa sätt.

   Foto Hasse Holmberg / SCANPIX

   Förutom en och annan oktoberaster och några tappra höstanemoner, är det inte mycket till blommande växter kvar i trädgården. Därför är det fint att låta pumpan vid entrén få sällskap av några krukor med ljung och alunrot. Även prydnadskål är given hemma hos mig, som den kålälskare jag är. Den är otroligt vacker och finns i en mängd varianter.
   På tal om kål; är det något som tål frost så är det just den. Kylan bekommer den inte nämnvärt och så här års får de ju även vara ifred från fjärilslarven. Grönkålen och den lika pampiga släktingen purpurkål, som är mörkt lila låter jag stå kvar till snön kommer. Perfekt att gå och plocka av så snart man vill göra en soppa, en grön smoothie eller chips. Min spetskål kommer jag däremot skörda snart. Spetskål är lite mjällare än vitkål och av sorten ’Wheelers Imperial’ gör jag gärna en grönsakswok, medan kusinen ’Kalibos’ är svagt rödaktig och blir till en fint rosa coleslaw. Riv i en rödbeta för lite extra krut i färgen om du vill.

   Malin Lundquist, trädgårdskrönikör.

   Det är inte bara vi som behöver värme och god mat för att orka med årstiden, även småfåglarna vill ha sitt. I mitt plommonträd har jag hängt upp ett litet fågelbord och fyllt det med solrosfrön, som går åt i en väldig fart. Talgbollar är också uppskattat av fåglarna och de kan du faktiskt lätt göra själv av smält kokosfett eller ister, som blandas ihop med solrosfrö och majs, och hälls upp i formar för att stelna. Glöm inte att lägga ner ett snöre i formen så du har något att hänga upp dem i.
   Även om kylan gör det lätt att stanna inomhus och kura, är det sällan som luften är så frisk och klar som den är nu. En sväng med krattan, en tur med hunden eller en löprunda i spåret är mina bästa tips till er för att tanka D-vitamin och frisk luft. Värmer också bra innanför västen, kan jag lova.

  • Nyhetsinfo

   Har du en nyhet? Stor, liten, allvarlig, glad? Vi vill gärna ha den – först! Tipsa oss på
   telefon: 054-22 14 20,
   e-post: redaktion@kt.se