• Beställ KT!

    Prenumerera på Karlstads-Tidningen i sex månader för bara 398 kronor.

  • Prenumerera

    1. Prenumerera på Karlstads Tidningen

    2. Autogiro, 57 kr/mån
      4 mån, 284 kr
      6 mån, 398 kr
      12 mån, 684 kr
    3. Loading ...
    • Lycka är att kunna odla själv

      Foto: Fredrik Sandberg / TT

      Längtar du som jag efter jordiga fingrar och sena kvällsturer i trädgården redan nu? Trots att snön fortfarande ligger som ett fint täcke över marken, börjar det bli hög tid att planera sin odling för sommaren. En av mina favoritsysslor så här års är att bläddra igenom de nya frökatalogerna och att surfa runt på leverantörernas hemsidor för att inspireras av alla roliga nyheter som poppat upp. Inget sätter bättre fart på fantasin än det. Har du frön från förra året, se över dem också, för de håller än. Många fröer håller i flera år, speciellt grönsaker. Förvara dina fröer svalt, gärna i kylskåp eller kallskafferi, då förlänger du hållbarheten avsevärt. Påsarnas bästföredatum gäller frönas grobarhet, som kan minska något med åren, men har du det i åtanke är det bara att stoppa ner ett par extra frön i jorden istället.

      Sedan några år tillbaks har jag blivit helt fast av trädgårdsodling, både av ätbara grönsaker och av alla vackra blommor. Intresset har kommit krypande i och med att jag länge haft ett väldigt stort matintresse. Jag vill äta så mycket grönt som möjligt och gärna av det jag odlat själv. Att ha sin egen odling ger också en större variation än det som finns i affären. Sen alla blommor – sommarblommor som perenner eller de tidiga lökväxterna, vilken lyx! Tänk alla vackra buketter man kan ta in i köket, som doftar sommarsol och som är en ren och skär glädje från det att man tar sin första tugga frukost. När du planerar vad du vill odla, kan det vara bra att tänka igenom vad man tycker om att äta, vad som passar ihop eller vad övriga familjemedlemmar skulle gilla. Trädgården är faktiskt vår egen gourmetrestaurang, där vi kan välja fritt och där allt är närodlat. Kan det bli bättre? Rotfrukter, kål, lök, späd spenat eller kanske ruccola? Ett måste är sockerärtor och visst måste jag ha ringblommor i år också? Glöm inte det kryddgröna, örter som höjer salladen till skyarna, eller till en salsa verde, en pesto på röd basilika och i bakverk, om man så vill. Eller faktiskt bara för att de doftar så gott att gnugga mellan fingrarna. Tänk doften av citronverbena på huden eller en kvist rosmarin, som tar dig raka vägen ner till medelhavet på en sekund. När du väl bestämt dig för vad du vill odla, kan vara bra att få ner dem i jorden redan nu.

      Malin Lundquist, krönikör.

      I våra trakter är det dags att förkultivera paprika, chili, olika sorter av tomater, kronärtskocka och även en hel del sommarblommor. Att förkultivera betyder att du sår frön inomhus, för att plantorna ska hinna växa till sig innan de ska planteras ut på friland eller i växthus. Sticklingar och frösådder vill gärna ha det lite fuktigare än vad vi normalt har inomhus på vintern, så vill du gulla extra mycket med de små, skär du av en pet-flaska och ställer över planeringskärlen. Ett billigt alternativ till de fina glaskuporna som finns att köpa. Det som du däremot ska lägga lite pengar på är en bra jord som ger fin näring till dina växter. Det är så otroligt mycket värt och sparar en massa tid och besvikelser.

      Sist men inte minst måste ändå sägas att trädgården ska vara ett nöje och något man ska njuta av. Inget måste, utöver en redan stressig vardag. Hinner du bara med en tomatplanta och en kruka med krasse, så är det helt okej. Nästa år kanske det blir mer tid och lusten kanske är större? Eller känns det som att du från förra året fick blodad tand, då thaibasilikan du köpte på försök tog sig och gjorde succé i köket? Oavsett vad, så kommer sommaren och solen och vi alla får oss en dos välbehövlig grönska, om så i den egna odlingen eller i en blommande park.

    • Nyhetsinfo

      Har du en nyhet? Stor, liten, allvarlig, glad? Vi vill gärna ha den – först! Tipsa oss på
      telefon: 054-22 14 20,
      e-post: redaktion@kt.se