• Beställ KT!

  Prenumerera på Karlstads-Tidningen i sex månader för bara 398 kronor.

 • Prenumerera

  1. Prenumerera på Karlstads Tidningen

  2. Autogiro, 59 kr/mån
   4 mån, 295 kr
   6 mån, 414 kr
   12 mån, 711 kr
  3. Loading ...
  • IT-strul, stress och flow

   Foto: Bertil Ericson/Scanpix

   Alltså, jag älskar verkligen min telefon och min dator och tycker att mejl och sms är fenomenala sätt att kommunicera. IT-systemet vi har på jobbet blir bättre och bättre och underlättar mitt arbete. Det är enklare att få kontakt med människor och att arbeta på distans är inte längre bara en möjlighet utan en självklarhet för många, som mest sitter framför en datorskärm.
   Men det finns tillfällen då all den här tekniken har negativa effekter på mig och många andra. Då menar jag inte bara det att jag alltid är nåbar eller att jag är beroende av sociala medier.
   Nej det finns något som jag tycker är mycket värre som ger mig både blodtryckshöjning och ont i kroppen, och det är när tekniken krånglar.
   Jag läste någonstans att en anställd i snitt lägger cirka 30 minuter per dag på att handskas med IT-strul. Det blir två och en halv timme i veckan, tio timmar i månaden och över hundra timmar om året.
   Är det verkligen rimligt? Det innebär ju inte bara att företag förlorar pengar och att vi går miste om effektiv arbetstid utan det påverkar ju också våra kroppar genom att stressa och skapa frustration.
   Hur ofta är man inte inställd på att jobba hårt och fokuserat men möts av ett tekniskt fel som man inte kan göra något åt? Varje dag skulle jag vilja säga. Ibland flera gånger om dagen. Och så den oro som uppstår för att något tekniskt fel eventuellt ska uppstå, fast det inte gjort det än, men man är förberedd för man vet ju aldrig så det är lika bra att lägga tid på att oroa sig också.

   Erika Bergkvist, krönikör.

   Jag vet inte hur många gånger jag suttit framför datorn med stigande puls och skenande irritation över att internet är lika långsamt som på den tiden vi hade modem. Jag vet inte hur ofta jag högt säger till datorn att året är 2018 och att inte klara att öppna ett word-dokument på mindre än trettio sekunder inte är acceptabelt. Jag känner hur det kryper inuti huvudet på mig och min andhämtning bli häftigare och häftigare. Är det något jag inte ska behöva vänta på i den tid vi nu lever i så är det väl ändå att all teknik ska bestämma sig för att fungera.
   Ibland kan jag vara inne i ett flow och ha en sådan där djup koncentration att det känns som att jag kan sitta hur länge som helst och skriva på en text eller jobba på en trycksak.
   Men så hänger sig datorn eller så bestämmer sig internet för att tappa kontakten och då är det kört. Allt mitt fokus är borta och jag sitter med knutna nävar och funderar på vem jag ska skylla min olycka på.

  • Nyhetsinfo

   Har du en nyhet? Stor, liten, allvarlig, glad? Vi vill gärna ha den – först! Tipsa oss på
   telefon: 054-22 14 20,
   e-post: redaktion@kt.se