• Beställ KT!

    Prenumerera på Karlstads-Tidningen i sex månader för bara 398 kronor.

  • Prenumerera

    1. Prenumerera på Karlstads Tidningen

    2. Autogiro, 57 kr/mån
      4 mån, 284 kr
      6 mån, 398 kr
      12 mån, 684 kr
    3. Loading ...
    • Hösten – en bra tid att så grönsaker

      Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

      Sensommaren är här och med den lite svalare väder och regn. Gräsmattorna börjar få tillbaks sin gröna färg och morgnarna bjuder på daggfuktiga promenader i trädgården. Med semester i kroppen känner jag mig som lugnet själv och redo för hösten. Minns ni i våras? Ett mindre kaos på fönsterbrädor, i växthus och inte minst i huvudet. Allt skulle snabbt ner i jorden för att komma upp i tid. Nu är läget ett helt annat. Ingen stress utan snarare en känsla av behaglig stillhet.
      Under sensommaren är det faktiskt väldigt bra att så och plantera. Inte bara för att allt känns lugnare utan många perenner och bärbuskar trivs alldeles utmärkt med att planteras nu när den stekheta solen är borta och de hinner rota sig innan frosten kommer. Risken för skadedjur är också betydligt mindre än på våren och sommaren. Många handlare säljer ut sina plantor så här års, så har man tur kan man få med sig mycket fint hem till ett bra pris.
      Alla grönsaker går dock inte att så på hösten, men några trotjänare från i våras har jag sått en andra omgång av. Vintersallat, mizuna och spenat fick det bli. De är inte så känsliga för kyla och klarar sig bra trots sin späda uppsyn. Mizuna är en asiatisk bladväxt med mild kålsmak. En favorit hos mig som gillar både kål och asiatisk mat. Även rädisor går bra att så nu, för de är snabba med att komma upp. Jag tänker också testa att så frö av dill, koriander och rödbeta inför nästa vår. Örterna brändes bort i sommarens torka och rödbetorna blev så klena, därför gör jag ett försök med vintersådd. Sätter man frö nu på hösten ska de gro extra tidigt på våren sägs det. Värt ett försök.

      Foto: Leif R Jansson / SCANPIX 

      I de trädgårdar som har fruktträd dignar grenarna av frukt just nu. Jag älskar äppelmos och har kokat mängder av sommaräpplet ’Transparente Blanche’ som ger ett ljust och fint mos. Sommaräpplen går inte att lagra, men däremot höst- och vinteräpplen, som ’Aroma’ eller ’Cox Orange’ kan lagras i flera månader genom att läggas i en trälåda eller en kartong, inlindade i tidningspapper, i runt fyra grader. Jordkällare är den perfekta platsen, men förråd funkar också fint, bara man håller lite koll och plockar bort den frukt som eventuellt börjar ruttna. Är det ett bra äppelår som i år, får man ofta mer frukt än vad man mäktar med, så varför inte ställa ut en korg vid porten till förbipasserande eller besöka ett musteri?
      Något som jag testar den här hösten är att samla frö till kommande år. Chili- och paprikafrö tas av frukt som gärna får vara lite övermogen. Dela frukterna, skrapa ur fröna och bred ut dem på ett nät för att torka. Jag använder kaffefilter som fröpåsar, noterar bara namn och år och försluter med ett gem innan jag lägger dem i förrådet, där det är svalt och mörkt. Bifftomaten ’Brandywine Yellow’ blev en riktig favorit den här sommaren så de fröna ska också sparas. Gyllengul, köttig och söt i smaken. Just tomatfrö har ett blött och geléaktigt hölje kring sig, tryck därför ut fröna på ett hushållspapper och låt dem torka fast. Vik sedan ihop pappret och spara till nästa års sådd. Då river du bara av bitar av pappret med ett frö på och stoppar ner i jorden.

      Malin Lundquist, trädgårdskrönikör.

      Ruccolafrön torkar direkt i sin frökapsel på stam, de repar jag bara ur sin skida, torkade och klara. Samma sak med många blommor. Vallmo till exempel, den har kapslar som är proppfulla med frön som du endera kan spara för vårsådd, eller så dem redan nu. Jag fick så fina pionvallmo i purpurrött i somras, som jag strösslat ut i rabatten med hopp om tidig blomning nästa år.
      Nästa år. Känns långt bort just nu, men tänk så snabbt det går. Ett par månader bort sitter i alla fall jag och spanar in frökatalogernas nyheter och planeringen i huvudet har satt igång. Det lär bli ännu mer än i år, för jag har precis blivit husägare. Ett hus med en otroligt fin och stor trädgård. Men mer om det nästa gång.

    • Nyhetsinfo

      Har du en nyhet? Stor, liten, allvarlig, glad? Vi vill gärna ha den – först! Tipsa oss på
      telefon: 054-22 14 20,
      e-post: redaktion@kt.se