• Beställ KT!

  Prenumerera på Karlstads-Tidningen i sex månader för bara 398 kronor.

 • Prenumerera

  1. Prenumerera på Karlstads Tidningen

  2. Autogiro, 59 kr/mån
   4 mån, 295 kr
   6 mån, 414 kr
   12 mån, 711 kr
  3. Loading ...
  • Ett kaosartat tillstånd

   Foto: Pontus Lundahl / SCANPIX

   Det ligger saker överallt. Jeans, t-shirts, sandaler, proteinbars, laddare, smycken, påsar med snabbkaffe (nej kaffet är aldrig bra utomlands), ett par vantar, pass, väskor, mer kläder, tandkräm, sminkborttagning, träningskläder, sneakers och hörlurar. Mitt i allt står jag med händerna för ansiktet, redo att brista i gråt.
   Så här ser det alltid ut när jag ska resa. Ett kaosartat tillstånd som pyser lite av ångest. Ju mer jag tittar på högen med kläder och skor desto mer rörigt blir det inuti mitt huvud. Jag hade ju en plan. En tydlig packningslista som jag skulle hålla mig till. Inget utöver det som står på den skulle få följa med. Ändå ligger hela min garderob framför mig på golvet. Ja till och med kläder jag inte använt på flera år.
   Hur ska jag få med mig allt jag behöver? Det är ju inte så att jag ska på vildmarkssafari eller vandra genom djungeln i två veckor. Jag ska till en storstad. Med butiker som har typ allt som finns hemma. Jag kan ju för tusan köpa mig en helt ny garderob om jag vill när jag kommer ner. Även om jag innerst inne vet detta, smyger sig paniken på och jag vill skrika rakt ut. Om jag inte tar med den här tröjan, ja då kan du vara säker på att jag kommer stå där i utlandet och verkligen önska att jag hade just den tröjan med mig.
   Senast skulle jag resa i jobbet. Och vara borta i över två veckor. En weekend kan alla packa inför, men en resa till andra änden av jordklotet med aprilväder och okänd terräng? Det är inte helt lätt. Men mitt i kaoset försöker jag hålla mig till några enkla regler. Tänker att även du kanske kan få nytta av dem någon gång. Så varsågod:

   Erika Bergkvist, krönikör.

   1. Välj ut kläder du kan kombinera i oändlighet. Jag kör ofta på en färgskala så att jag kan ha alla t-shirts och alla byxor ihop, till exempel.
   2. Lägg småsaker som mediciner, laddare och viktiga papper i resefodral, det håller bättre ordning i väskan.
   3. Ta med plastpåsar att lägga till exempel smutstvätt i, så vet du vilka kläder du har att röra dig med.
   4. Skaffa reseförpackningar av alla badrumsprodukter. Jag lovar att du inte behöver den stora schampoflaskan med dig (om du inte ska vara borta i flera månader vill säga).
   5. Ha ett extra ombyte med i handbagaget om du ska resa långt eller länge. Jag lägger alltid ner en t-shirt, deodorant, tandborste och en hudkräm. Då kan jag åtminstone känna mig fräsch under resan.
   6. Nej, du behöver inte sju par skor med dig. Var hård här. Skor väger mycket och tar enormt mycket plats. Och du, packa aldrig nya skor. Det är bara upplagt för skoskav och ånger.

  • Nyhetsinfo

   Har du en nyhet? Stor, liten, allvarlig, glad? Vi vill gärna ha den – först! Tipsa oss på
   telefon: 054-22 14 20,
   e-post: redaktion@kt.se