• Beställ KT!

  Prenumerera på Karlstads-Tidningen i sex månader för bara 398 kronor.

 • Prenumerera

  1. Prenumerera på Karlstads Tidningen

  2. Autogiro, 57 kr/mån
   4 mån, 284 kr
   6 mån, 398 kr
   12 mån, 684 kr
  3. Loading ...
  • När kärleken tar slut

   Jag har dragit mig för att läsa de här två böckerna. Den ena, Århundradets kärlekskrig, av Ebba Witt Brattström, för att jag inte ville ta del av ett par kändisars privata konflikter – ville inte kika in genom nyckelhålet. Nu tyckte en väninna att jag borde läsa den. Den andra boken hade jag börjat läsa och sedan lagt ifrån mig flera gånger, för att åter igen öppna den efter några veckor. Äntligen har jag till slut också läst ut Geir Gulliksens omtalade bok, Berättelse om ett äktenskap och nu är det Din tur, kära läsare, att avgöra om vi delar samma känslor.
   Århundradets kärlekskrig är uppbyggd på samma sätt som Märta Tikkanens berömda bok, Århundradets kärlekssaga. Små korta stycken i dialogform blandas med citat ur kända författares verk. Detta är ett krig mellan två jämlika parter. Båda har orden i sin makt. Kvinnan känner sig trots det undervärderad och mannen är, enligt henne, en uppblåst, tillgjord översittare. Han kontrar med att hon har misslyckats, inte är tillräckligt bra och lider av karriäravund.
   Korta stunder anar man en möjlig försoning mellan dessa två, som älskat varandra trots allt, är möjlig, men den omintetgörs av kvinnans ständigt upprepade anklagelser. Och kanske har hon rätt. Han kanske är en hopplös mansgris, innesluten i sin upphöjda roll som bildningsikon. Kanske är hon avundsjuk, men det rättfärdigar inte det dussintal örfilar han utdelat. De kan aldrig rättfärdigas, tycker jag.
   Läs och tyck till! Boken är snabbläst och svår att lägga ifrån sig.
   Gulliksens bok, Berättelse om ett äktenskap väcker samma känslor hos mig som jag hade efter att ha läst Lena Anderssons bok Egenmäktigt förfarande. Hur kan man, i det här fallet, vara så dum att man praktiskt taget uppmanar sin partner till en otrohetsaffär? För det är ju det som händer när man ger varandra full frihet och dessutom hela tiden ber partnern berätta om sina känslor för den nya bekantskapen. I början triggar Timmis förtroenden de äkta makarnas erotiska samliv och Jon och Timmi lever verkligen i ett varmt, kärleksfullt förhållande. De har två söner tillsammans och har redan tidigare brutit upp från var sitt förhållande när de förälskat sig i varandra. Timmi är läkare, men arbetar som utredare på ett departement och Jon är barnboksförfattare och hemmapappa. Hon är hans viktigaste kontakt med omvärlden men börjar alltmer tröttna på den rollen och söker omedvetet nya kontakter. En tillfällig bekantskap med en idrottsintresserad granne utvecklar sig till en oemotståndlig attraktion. Ett år senare krackelerar äktenskapet.
   Det är den smärtsamma vägen dit som Gulliksen så ingående skildrar. Vi får följa förloppet nästan dag för dag och som läsare ser du från början åt vilket håll det barkar. Samma frustrerande känslor hade jag för Anderssons bok, Egenmäktigt förfarande. Hur korkad får man vara?
   Samtidigt är det ju så att enbart skickliga författare kan väcka sådan frustration! Gulliksens bok är fint översatt av Urban Andersson.

  • Nyhetsinfo

   Har du en nyhet? Stor, liten, allvarlig, glad? Vi vill gärna ha den – först! Tipsa oss på
   telefon: 054-22 14 20,
   e-post: redaktion@kt.se