• Beställ KT!

  Prenumerera på Karlstads-Tidningen i sex månader för bara 398 kronor.

 • Prenumerera

  1. Prenumerera på Karlstads Tidningen

  2. Autogiro, 57 kr/mån
   4 mån, 284 kr
   6 mån, 398 kr
   12 mån, 684 kr
  3. Loading ...
  • Det är något visst med studenter

   Det är något visst med studenter! Du och jag möter dem överallt i arbetslivet; i media, företag, myndigheter och organisationer – och i egna företag. De arbetar i det tysta som handläggare, utredare, lärare, ingenjörer, ekonomer, personalvetare, socionomer, sjuksköterskor, mäklare och mycket annat. Och så finns det dem som syns och hörs litet mer.
   Mer än en gång har jag hört, att studenter är en stor anledning till att man trivs så gott att arbeta på Karlstads universitet. Att arbeta med och bland studenter är precis så fascinerande att man faktiskt kan stå ut med ett och annat. Det är något visst med studenter.
   Det har passerat många tusen studenter mellan 1967 och 2017. Då var vi 443 och nu är de mer än tjugofem gånger fler. Och det är inte bara unga människor. Den yngste i höstas var en artonåring som studerar till civilingenjör och den äldste var 78 år och ville lära mer om Skogsfinnar och Finnskogen.
   Som Karlstadsbo är det inte så konstigt att vi ser och hör dem. Många av studenterna stannar kvar i Värmland, när de väl har studerat klart. Men många blir kända också utanför regionen. Vilka är då de som syns och hörs litet mer? Ska vi ägna oss åt litet name-dropping?
   Visst blir jag glad, när Urban Ahlin tjänstgör som talman när jag kollar SVT Forum från riksdagens arbete; talman är landets näst högsta ämbete, bara kungens är ”finare”. Ahlins västgötska satsmelodi går inte att ta fel på, född och uppväxt i Mariestad, och så vet jag ju, att han tagit sin lärarexamen inom naturvetenskap just här i Karlstad. Och visst blir jag glad, när det går bra för Fredrik Kempe från Vårgårda i melodifestivalen, där han både deltagit själv och komponerat mängder av melodier åt andra artister.
   Han studerade ekonomi här och sjöng förstatenorens stämma i studentkören CMB. När Anna Hedenmo syns i söndagskvällarnas Agenda (SVT), blir jag också glad. Grunden till sin journalistgärning lade hon på informationslinjen här, även om hon naturligtvis har en mängd andra erfarenheter att också luta sig mot i sitt yrkesutövande, något som hon var mån om att påpeka, när hon 2007 tackade för att ha blivit Årets alumn här.
   Mer name-dropping med minsta gemensamma nämnare Karlstads universitet: Dilsa Demirbag-Sten, Olof Persson, Sören Dalevi, Stefan Holm och så har vi bland många andra Rigmor Gustafsson, Nils Landgren och Sofia Karlsson (nu senast aktuell som Anna i årets Värmlänningarna). De har alla tre förädlat sitt musicerande vid Musikhögskolan Ingesund; sedan 2002 en värdefull del av Karlstads universitet.

  • Nyhetsinfo

   Har du en nyhet? Stor, liten, allvarlig, glad? Vi vill gärna ha den – först! Tipsa oss på
   telefon: 054-22 14 20,
   e-post: redaktion@kt.se