• Beställ KT!

  Prenumerera på Karlstads-Tidningen i sex månader för bara 398 kronor.

 • Prenumerera

  1. Prenumerera på Karlstads Tidningen

  2. Autogiro, 57 kr/mån
   4 mån, 284 kr
   6 mån, 398 kr
   12 mån, 684 kr
  3. Loading ...
  • Vägen ut och Välkommen hem!

   Alkohol är en gemensam nämnare för månadens två i övrigt mycket olika böcker.
   Vägen ut har undertiteln: en loggbok om alkoholism och medberoende och är skriven av Kjell-Olof Feldt och hans fru Birgitta von Otter. Välkommen hem är Ninni Schulmans senaste deckare.
   Det är välkänt att Kjell-Olof Feldt en längre tid har haft en alltför hög konsumtion av alkohol, och att den tilltagit sedan han 1990 lämnade rikspolitiken. Vi möter i boken en snart 85-årig vital man med intakt intellektuell kapacitet som vill lära sig att kontrollera sitt alkoholintag, inte bli helnykterist. Feldt har naturligtvis genvägar till sina specialistläkare och vi får delta i de överläggningar som förs och de tankar Feldt har kring tidigare vanor och ovanor.
   Birgitta von Otter bekänner i sin del av boken, att tiden före beslutet att söka hjälp varit jobbig. Även om hon varit mycket lojal mot sin man hade hon tagit på sig rollen som överslätande, ursäktande medberoende. Oron för att maken ska falla tillbaka till sitt tidigare beteende finns där, men hon inser under behandlingen att det inte är hennes roll att kontrollera och hålla efter. Det är hans ansvar. Medan Birgitta tycks vara en ganska trygg, lugn person, är Kjell-Olof en hypokondriker.
   Det är spännande att läsa loggboken Kjell Olof Feldt och hans fru Birgitta skriver under det halvår han är under behandling. Mitt intryck är att de är uppriktiga. Det är också givande att läsa om hur två ekonomiskt oberoende människor i deras ålder och position lever i Sverige idag.
   Jag vet inte hur det har gått för Kjell-Olof Feldt. Boken slutar med ett efterord skrivet av Birgitta von Otter våren 2016. Personligen hoppas jag att han har lyckats med sitt uppsåt. Själva boken ser jag som ett slags kontrakt som Kjell-Olof skrivit med sig själv och genom att göra det offentligt kanske det också blir lättare att hålla.
   Välkommen hem är Ninni Schulmans femte deckare om journalisten Magdalena Hansson och poliserna Petra Wilander och Christer Berglund i Hagfors.
   I denna volym möter vi en plågad Magdalena. Det är inte överkonsumtion av sprit som är problemet, utan det näthat som drabbat henne sedan hon börjat skriva om de anlagda bränderna på asylboendet i staden. Hon är dessutom ensam med sin ångest eftersom sambon Petter tagit ett jobb i Norge för att bättra på familjens ekonomi.
   Jag skulle vilja kalla den här boken för en pusseldeckare. En årskurs högstadieelever träffas igen efter tjugofem år. Festen urartar, någon har spetsat välkomstdrinken med hembränt och Ted som är nykter alkoholist trillar dit igen. Men är det verkligen Ted med sina minnesluckor som har mördat två av sina gamla klasskamrater under spökvandringen på kvällen? Är det kanske någon av kvinnorna i gruppen som vill hämnas för mobbningen de utsattes för som femtonåringar?
   Spännande är det i vilket fall som helst. Ninni Schulmans text är mycket lättläst och hon fångar fint stämningen i avfolkningsbygden Hagfors och vardagsliv i dagens Sverige.

  • Nyhetsinfo

   Har du en nyhet? Stor, liten, allvarlig, glad? Vi vill gärna ha den – först! Tipsa oss på
   telefon: 054-22 14 20,
   e-post: redaktion@kt.se