• Beställ KT!

  Prenumerera på Karlstads-Tidningen i sex månader för bara 398 kronor.

 • Prenumerera

  1. Prenumerera på Karlstads Tidningen

  2. Autogiro, 57 kr/mån
   4 mån, 284 kr
   6 mån, 398 kr
   12 mån, 684 kr
  3. Loading ...
  • Torsdag den 4 februari – en dag som angår oss alla

   Idag är det Världscancerdagen. Det är sjunde året som dagen arrangeras, och syftet är att öka kunskapen om patienter och närståendes situation. Dagen är även till för att få beslutsfattare att satsa mer pengar på bättre och ökad cancervård. Bara i Sverige drabbas över 60 0000 människor varje år. Cancern finns närvarande för väldigt många av oss varje dag. Till dig som tänker vända blad nu säger jag grattis. Om inte det här angår dig så är du mycket lyckligt lottad. De allra flesta är tyvärr drabbade på något sätt. Har vi den inte i oss, så har vi den bredvid oss.
   Jag ska inte förstöra din torsdag genom att ge dig dåligt samvete eller försöka få dig deprimerad. Nej, jag vill bara att du stannar upp och tänker på hur cancern påverkat dig. Är du, eller har du själv varit drabbad? Hur bemöter du andra och hur skulle du själv vilja bli bemött? Du som är drabbad, tala om hur just du vill ha det.
   Att stå vid sidan av är inte heller alltid så lätt. Jag personligen har inte fått någon cancerdiagnos och skriver med utgångspunkt från att vara anhörig till nära och kära som drabbats. Ibland har cancern tyvärr segrat, men det finns också gånger som den har gett vika. Hur jag skulle agera om jag fick ett eget cancerbesked är omöjligt att förutse. Men jag vet hur jag lärt mig att agera på de som är drabbade i min närhet. Ett enkelt råd som kan vara oerhört svårt är: Var dig själv!
   Det absolut lättaste men sämsta alternativt är att köra huvudet i sanden.
   Idag tänker jag lite extra på mina kära som fått gett upp kampen. Visst, cancern vann den gången, men den vinner inte över mina fina minnen och glädjen jag har över att ha haft dem hos mig. Jag vill även hylla alla er som kämpar emot. Alla starka, men också alla svaga. Hurra för er! Hurrar gör jag även för dem som skänker pengar till forskning och till alla de som ägnar sitt liv åt att försöka lösa gåtan. Gåtan med cancerhelvetesskiten.
   Idag ska jag ringa det där samtalet som inte blivit av på länge. En vän som är under behandling och som jag inte pratat med på flera veckor. Bättre att ringa och störa, än att inte ringa alls, tänk på det.
   Om du tycker att Världscancerdagen är alldeles för tung, så kan jag trösta dig med att i morgon fredag får du frossa i choklad för då är det internationella Nutella-dagen. Jösses vilket påhitt!

  • Nyhetsinfo

   Har du en nyhet? Stor, liten, allvarlig, glad? Vi vill gärna ha den – först! Tipsa oss på
   telefon: 054-22 14 20,
   e-post: redaktion@kt.se