• Beställ KT!

  Prenumerera på Karlstads-Tidningen i sex månader för bara 398 kronor.

 • Prenumerera

  1. Prenumerera på Karlstads Tidningen

  2. Autogiro, 57 kr/mån
   4 mån, 284 kr
   6 mån, 398 kr
   12 mån, 684 kr
  3. Loading ...
  • Tack du goda människa!

   Alldeles för ofta undrar man vart världen är på väg.
   Just nu pågår fruktansvärda bombattacker i Aleppo. Orkanen Matthew har skövlat över tusen människoliv på Haiti. Cirkusen i det Amerikanska valet ska vi inte ens prata om. Det är lätt att känna maktlöshet och oro över utvecklingen. Även hopplöshet och misstro till andra människor i vår egen närhet.
   Jag och dottern var i Stockholm förra helgen och glömde kvar en shoppingkasse på en bänk i tunnelbanan. Vi åkte en station, vände och åkte tillbaka. Kassen borta och inget inlämnat på hittegods. Suck! Sannolikheten att den som tog kassen har nytta av innehållet är inte stort. Ponera ändå att det var en tjej i samma ålder som tog kassen och hade turen att ha samma storlek som min dotter. Hur kan man trots det, ens vilja sätta på sig dessa toppar och jeans och måla sig med en mascara som man stulit från någon annan?
   Eller när Färjestad spelade sin senaste hemmamatch och sonen löst parkeringsbiljett och ändå åkt på en bot för att lappen vänd sig fel av vinddraget när han stängt bildörren. Trots att han ringde upp parkeringsbolaget och har biljettbevis, går detta inte att reglera.
   Nu tänker du att jag har satt fel rubrik på krönikan? Nej, för det finns hopp!
   I förra veckan lyckades jag med konststycket att glömma mitt kontokort i en parkeringsautomat (inte första gången). En för mig okänd människa gjorde sig besväret att ta reda på mitt mobilnummer och meddela att kortet fanns i trygga händer. När vi träffades kramades vi och skrattade. Tack du goda människa!
   Jag lyckades också med bedriften att åka iväg med min bilnyckel liggande på biltaket (första gången)!? Efter ihärdigt sökande och pratande med grannar hade jag gett upp hoppet. Vad gör man om man hittar en bilnyckel? 1. Hänger den på en gren längst vägen. X. Lämnar in den till polisen. 2. Bryr sig inte alls? Dagen därpå gick jag tips om en lapp på anslagstavlan där det stod att en bilnyckel var upphittad. Mannen ifråga hade lämnat in den till en märkesverkstad i hopp om att de kunde få fram koden till ägaren. Vilket engagemang!
   Tack du goda människa!
   Nu kan man inte jämföra en krigshärd mot en stulen shoppingkasse, men man kan tänka till ett extra varv kring sitt eget beteende. Det är när jag gör en god gärning eller får ta del av andra människors goda gärningar som jag känner att det finns hopp för mänskligheten.
   Vi kan faktiskt själva göra skillnad med hjälp av våra små val i vardagen. Lämna in saker som du hittar eller lägg ett par minuter på att försöka hitta den som du vet tappat något. Och framför allt gå inte omkring i stulna jeans…

  • Nyhetsinfo

   Har du en nyhet? Stor, liten, allvarlig, glad? Vi vill gärna ha den – först! Tipsa oss på
   telefon: 054-22 14 20,
   e-post: redaktion@kt.se