• Beställ KT!

  Prenumerera på Karlstads-Tidningen i sex månader för bara 398 kronor.

 • Prenumerera

  1. Prenumerera på Karlstads Tidningen

  2. Autogiro, 57 kr/mån
   4 mån, 284 kr
   6 mån, 398 kr
   12 mån, 684 kr
  3. Loading ...
  • Snart är det jul!

   Detta har varit ett år fyllt av fina läsupplevelser och just nu är jag alldeles uppfylld av Linn Ullmanns bok om sina föräldrar, De oroliga. Boken är en otroligt kärleksfull skildring av Ingmar Bergmans sista tid. Mellan kapitlen som inte alltid kommer i kronologisk följd, spränger Ullmann in utskrifter av fragment ur de ljudinspelningar hon gjorde sista året fadern levde. De hade bestämt att skriva en bok tillsammans men tiden gick och när de äntligen kom igång var det nästan för sent. Det är en mycket gammal man som svarar och en älskande journalistdotter som frågar.
   Skildringen av författarens uppväxt är mycket öppenhjärtig. Linn Ullmann är skoningslös mot sig själv. Hon var inget lätt barn, ja rentav elak många gånger och man kan förstå om hennes mamma, Liv Ullmann, blivit väldigt sårad av den bild Linn ger av henne.
   Hon beskriver sina föräldrar som ständigt sökande efter trygghet, efter kärlek. Ingmar Bergman kom till ro när han gifte sig med Ingrid von Rosen men om Liv Ullmanns senare liv får vi inte veta mycket, i alla fall inte sedan Linn flyttat hemifrån. Under barndomen var Linn oerhört bunden till sin kringflackande mamma som filmade runt omkring i världen. Linn blev hysterisk om inte mamman ringde hem till Oslo eller New York på det klockslag hon lovat. Frigörelsen kom under tonåren – som för så många.
   Ullmanns språk är vackert, poetiskt och Urban Anderssons översättning gör det full rättvisa.
   En annan bok som gjorde stort intryck på mig i somras var arvikabon Maja Hjertzells Vad gör man inte, en kortroman för ungdomar som passar lika bra för vuxna. Maja Hjertzell behärskar konsten att skapa spänning från första till sista sidan trots att detta inte alls är en spänningsroman, utan en realistisk skildring av en dystopisk familj, i alla fall sedd med omgivningens kritiska ögon. Vi gör bekantskap med familjens fyra ungdomar, en efter en, tills de sammanstrålar en het sommardag för att fira mammans födelsedag. Miljön är en mindre stad i landsorten där alla vet allt om alla.
   Hur ska det gå för dessa ungdomar? Boken slutar med ett bad, kanske början på något nytt, bättre? Maja Hjertzell fick Region Värmlands kulturstipendium för sin bok. Välförtjänt!
   Peter Wohllebens bok, Trädens hemliga liv, handlar också om relationer, relationer mellan träd. Det fascinerande att läsa om träds extraordinära förmågor. Inte visste jag att träd kommunicerar med varandra, att de samverkar med varandra för att rädda sina mest utsatta fränder, att de knyter vänskapsband med varandra. Peter Wohlleben är skogvaktare och vetenskapsman och har mångårig erfarenhet av skogarna i norra Europa.
   Vi får veta hur träd ger sig ut på vandring, hur de tar emot nykomlingar och hur de åldras.
   Man behöver inte läsa Wohllebens bok i ett svep, utan ta ett kapitel då och då, i lugn och ro framför brasan kanske…
   En mysig deckare att gotta sig åt under julhelgen – det vill i alla fall jag ha. Frågan är om Malin Persson Giolitos bok, Störst av allt, är en deckare. Den hör nog snarare till genren thrillers, dessutom kan man nog diskutera mysfaktorn, för detta är en ganska otäck bok. Jag måste erkänna att den kändes lite trög i början. Man svävar ganska länge i okunskap om vad som hänt Maja, den unga kvinnan som uppenbarligen sitter häktad, och det är naturligtvis avsiktligt. Småningom klarnar bilden och boken blir mer och mer spännande. Huvudpersonen är en privilegierad och duktig tonåring från Djursholm som går sista året i gymnasiet.
   Till Majas förvåning och förtjusning börjar rikemanssonen Daniel i samma klass. Med honom dras hon in i en karusell av festande, fylla och droger, en karusell som slutar i tragedi. Det intressanta i skildringen är den rättegång som vi får följa från första huvudförhandlingen till det omskakande och, i det längsta, oförutsägbara domslutet. Detta behärskar juristen Malin Persson Giolito till fullo, dotter till Leif G.W. Persson som hon är. Sedan kan man ha synpunkter på den lite slarviga ungdomliga jargongen som Maja uttrycker sig på. Jag tror att boken även passar ungdomar i övre tonåren.
   Ann-Helén Laestadius bok Tio över ett, fick årets Augustpris i barn- och ungdomsboksklassen och den tror jag att många ungdomar kommer att sluka. Det gjorde jag också fast målgruppen nog är tolv-trettonåringar. Och jag fick en sådan lust att resa till Kiruna för att titta på denna stad som nu som bäst håller på att flyttas till säkrare trakter öster om den gamla kärnan. Om detta och den oro denna flytt orsakar berättar Ann-Helén målande.
   Hennes unga huvudperson Maja sätter mobilens väckarklocka på tio över ett varje natt. Hon måste vara redo att rädda sin familj om huset skulle rasa på grund av sprängningen som regelbundet sker i gruvan precis vid detta klockslag. Dessutom dokumenterar Maja allt som sker runt omkring med sin mobil. Annars är det mest tankarna på Albin, hockeykillen hon är förälskad i och bästa vännens flytt till Luleå som upptar henne. Detta är en fräsch och fängslande bok om förälskelse och vänskap som också berör frågan om eget ansvar och politik, något ganska ovanligt i ungdomsböcker idag.
   God jul och härlig läsning önskar

  • Nyhetsinfo

   Har du en nyhet? Stor, liten, allvarlig, glad? Vi vill gärna ha den – först! Tipsa oss på
   telefon: 054-22 14 20,
   e-post: redaktion@kt.se