• Beställ KT!

  Prenumerera på Karlstads-Tidningen i sex månader för bara 398 kronor.

 • Prenumerera

  1. Prenumerera på Karlstads Tidningen

  2. Autogiro, 59 kr/mån
   4 mån, 295 kr
   6 mån, 414 kr
   12 mån, 711 kr
  3. Loading ...
  • Skvalborg, Valborg, Kvalborg och Finalborg

   I övermorgon är det Valborgsmässoafton, det står det i kalendern, så det kan vi enas om. Men betydelsen eller upphovet till denna dag finns det olika förklaringar till. Historien säger att Valborg, eller rättare sagt, Walpurgis var en engelsk prinsessa som blev kallad till Tyskland för att hjälpa till med kristnandet i landet. När Walpurgis dog 799 som abbedissa, flyttades hennes kvarlevor till Eichstätt för gravsättning den 1 maj.
   Nu börjar ni förstå vartåt det lutar. Under medeltiden utvecklades en kult kring hennes minne där även motverkandet av häxor hade stor betydelse. Man började tända stora bål som skydd mot det onda. Man sköt skott och blåste i horn för att hålla spökeri och trolldom borta. Om du har tyskt påbrå kanske du firar minnet av Walgpurgis. Men om du som mig är född i Sverige (Grums) med svenska föräldrar (från Grums) så tänker du kanske inte just på Walgpurgis denna dag. Vi svenskar firar genom att tända eldar, sjunga och ibland avfyra raketer. Valborgsfesten för oss är mer en symbol för våren och ljuset.
   Traditionen sträcker sig ännu längre tillbaka i tiden än kristendomen. Eldar tändes för att bränna det gamla och ge plats för det nya och hade ingenting med trolldom att göra. Visst sköts det skott och blåstes i horn, men det var för att hålla rovdjuren borta när djuren släpptes ut på bete. Tillsammans med kristendomens traditioner kring påsken gällande liv och död, har detta smält samman till en högtid när vi tänder eldar på Valborg. Vi sjunger och hälsar våren välkommen med tal om framtidstro.
   Det är nu Skvalborg, Kvalborg kommer in i bilden, och som grädde på moset även Finalborg.
   Vilka är vårt hopp och vår framtid? Jo, studenterna såklart! På Valborg tas studentmössor på och det är stort firande runt om i våra studentstäder. Förutom min gymnasiestudent har jag bara lite ströpoäng från universitetet. Men i början på 1990-talet fick jag känna på feststämningen i Uppsala. Min väninna var nybakad farmaceut och vi firade hårt med champagnefrukost, forsränning i Fyrisån och mösspåtagning.
   Dessvärre var jag bättre rustad än min väninna så vårt firande slutade runt åtta på kvällen då hon fick bäddas ned i sitt studentrum medan jag satt i fönsterkarmen och såg firandet fortsätta på avstånd. Till hennes försvar kan jag nämna att hon festat i hela två dagar innan. Skvalborg den 28 april och Kvalborg den 29 april. Och för de som inte fått nog efter Valborgsmässoafton finns även Finalborg som är den 1 maj.
   Hur och vad du än firar denna eller dessa dagar, ta det lugnt med både eld och alkohol så att den ljusnande framtiden även är din efter helgen. Glad Valborg på dig!

  • Nyhetsinfo

   Har du en nyhet? Stor, liten, allvarlig, glad? Vi vill gärna ha den – först! Tipsa oss på
   telefon: 054-22 14 20,
   e-post: redaktion@kt.se