• Beställ KT!

  Prenumerera på Karlstads-Tidningen i sex månader för bara 398 kronor.

 • Prenumerera

  1. Prenumerera på Karlstads Tidningen

  2. Autogiro, 57 kr/mån
   4 mån, 284 kr
   6 mån, 398 kr
   12 mån, 684 kr
  3. Loading ...
  • Om osannolik vänskap

   Efter ett par bokprat om ganska krävande böcker föreslår jag nu ett par lite lättare.
   Den första, Tom Michells Pingvinlektionerna, är en lite pärla som man bör unna sig för att bli på gott humör. Den andra, som jag återkommer till, är ungdomsboksförfattaren Emmy Abrahamsons första vuxenbok, Hur man förälskar sig i en man som bor i en buske.
   Den 23-årige Tom, uppvuxen i en intellektuell, välbärgad familj i Sussex, i England, ville utforska världen. Han sökte och fick tjänst som lärare på ett engelskt internat i Argentina. Detta var i mitten på 70-talet, en tid av politisk oro i Argentina (och när är det inte det?). Skolan i utkanten av Buenos Aires var dock en liten trygg enklav, dit förmögna argentinare och andra sydamerikaner skickade sina pojkar för att få en gedigen engelsk utbildning. På loven utforskar Tom landet. Han är just på väg att återvända till Argentina efter en utflykt till fashionabla Punta del Este i Uruguay då han får sitt livs chock!
   Under en sista promenad längst ut i hamnen, finner han hundratals oljeindränkta pingviner döda i sanden. Han är på väg att vända tillbaka när han skymtar en rörelse i ögonvrån. En tapper fågel är vid liv. Tom fångar den med ett trasigt fisknät och bär den aggressiva fågeln hem till den flotta våning han fått låna under sitt lov. Där vidtar en kamp. Hur tvättar man bort tjära? Och vad gör man när fågeln vägrar att återvända till sina fränder i havet?
   Jo, man smugglar den över gränsen till Argentina och installerar den på en takterrass på internatet, till allas förtjusning. Så inleds en fantastisk och osannolik vänskap. En alldeles sann historia om pingvinen Juan Salvador, som på köpet ger oss en intressant inblick i argentinsk historia och natur. Jag visste att engelsmännen spelade en stor roll i byggandet av infrastrukturen i Sydamerika i början av 1900-talet, men inte att de hade ett sådant inflytande på grundutbildningen i Argentina.
   Detta är en både rolig och gripande berättelse och faktiskt tankeväckande. Michell återvänder till Argentina efter mer än 40 år och besöker sina gamla trakter men också räddningsstationen Mundo Marino, där man räddar djur från våra förorenade och nedsmutsade hav. Där får han också förklaringen till varför Juan Salvador vägrade att återvända till havet sedan han rengjorts.
   Jag tycker att Hur man förälskar sig i en man som bor i en buske väger lite lättare än Pingvinlektionerna. Jag skulle vilja påstå att den är ännu mindre trovärdig. Det är väl inte så vanligt att en välartad ung svenska på trettio förälskar sig en kanadensisk uteliggare på tjugofyra, i Wien? Men vad vet jag?
   Emmy Abrahamson har skrivit några roliga ungdomsböcker som varmt kan rekommenderas till teaterintresserade unga människor. Jag skulle tro att hennes upplevelser från teaterskolan i London är baserade på egna erfarenheter. Kan denna berättelse också vara självupplevd? I vilket fall som helst roar den för stunden och Wien skymtar mellan de dråpliga replikerna och tidsmarkörerna. Jag tror man ska vara yngre än jag för att riktigt hänga med i svängarna.

  • Nyhetsinfo

   Har du en nyhet? Stor, liten, allvarlig, glad? Vi vill gärna ha den – först! Tipsa oss på
   telefon: 054-22 14 20,
   e-post: redaktion@kt.se