• Beställ KT!

  Prenumerera på Karlstads-Tidningen i sex månader för bara 398 kronor.

 • Prenumerera

  1. Prenumerera på Karlstads Tidningen

  2. Autogiro, 57 kr/mån
   4 mån, 284 kr
   6 mån, 398 kr
   12 mån, 684 kr
  3. Loading ...
  • Läsning för lata sommardagar

   För ett tag sedan läste jag Marilynne Robinsons bok Lila. Den gjorde djupt intryck på mig. Marilynne Robinson lär vara Barak Obamas favoritförfattare, en djupt troende litteraturlärare från Iowa, mellanvästern i USA.
   Detta är Marilynne Robinsons tredje roman om den fiktiva lilla staden Gilead och dess människor. Berättelsens huvudperson är Lila Dahl, en vinddriven kvinna som bosätter sig i ett övergivet skjul i utkanten av staden. En regnig dag tar hon sin tillflykt i kyrkan. Den gamle prästen John Ames lägger märke till henne och de byter några ord. Lila återkommer till kyrkan och finner ro i prästens predikningar. Tack vare honom får hon ströjobb i stan.
   Förloppet i boken är inte kronologiskt. När vi först möter Lila har det gått över ett år sedan hon kom vandrande. Mycket oväntat har hänt. Långsamt får vi lära känna huvudpersonen och denna del av USA. Jag läser en stillsam, ljuvlig berättelse om försoning och nåd och jag skulle önska att jag kunde min bibel bättre. Lila ”lånar” en bibel under en gudstjänst. Hon måste försöka förstå vad prästen menar i sina predikningar. De passager hon oavsiktligt väljer gestaltas sen av författaren i Lilas eget liv. Så tolkar i alla fall jag boken. Har jag berättat att det är en kärlekshistoria?
   Alldeles nyutkommen är Negra Efendics Jag var precis som du. Negra är journalist på SvD där hon bevakar invandring och integration. Sällan har någon varit mer lämpad för uppgiften. Här berättar hon sin egen historia. Hon beskriver uppväxten i en liten stad i nordöstra Bosnien, Brezovo Polje, och börjar sin berättelse med krigsutbrottet 1992 efter en inledning om familjens bakgrund. 1993 lyckas familjen ta sig till Sverige tillsammans med tiotusentals andra flyktingar från det forna Jugoslavien. Negra berättar ärligt och utan försköningar om hur livet sedan blev. Detta är en nyttig bok att läsa för alla oss som inte upplevt utanförskapet, som inte behövt lämna allt kärt och hemvant. Framför allt borde alla politiker läsa boken och reflektera över de processer nykomlingarna måste genomgå.
   Mycket kunde ha gjorts bättre och smidigare. Man kunde ha tagit tillvara flyktingarnas kompetens på ett mycket bättre sätt. Låta dem medverka i matlagningen på förläggningarna, satt in svenskundervisning mycket tidigare. Tagit tillvara deras kunskaper mycket bättre. Det är smärtsamt att läsa om hennes dugliga föräldrar som aldrig lyckas få ett betalt arbete i Sverige utan tvingas leva på socialbidrag i resten av sina liv. För att inte tala om mobbningen i skolan som Negra tvingas utstå. Det är en bladvändare Efedic har skrivit. Missa inte den!
   ALMA-pristagaren i år heter Meg Rosoff (ni minns väl att ALMA står för Astrid Lindgren Memorial Award och är ett pris som Svenska Staten instiftat till Astrid Lindgrens minne) och hon blev fem miljoner kronor rikare i slutet av maj. Hennes namn var bekant för mig men först i år har jag läst några av hennes böcker. Hon har ett vidunderligt vackert språk och jag skulle rekommendera att läsa henne på engelska – läs till ex. The Bride´s Farewell – men hon tål väl att läsas på svenska också. Hennes första bok som heter Så har jag det nu, prisbelönad i flera länder, handlar om en inte så avlägsen tid i framtiden när ett tredje världskrig utbrutit.
   Tonåringen Daisy har kommit till England för att bo en tid med sina kusiner. När oroligheterna eskalerar hänvisas ungdomarna till sig själva innan de evakueras och konfronteras med krigets fasor. Boken är en märklig blandning av fem-böckernas idyll och australiensaren Marsdens spännande ungdomsböcker. Jag var tveksam till idyllen i början men fastnade obönhörligt i allvaret på slutet. Den har kommit i ny utgåva i pocket i år. I berättelsen I begynnelsen var Bob, leker författaren med vår gudsuppfattning. Hur vore det om Gud istället för en vithårig gammal man vore en testosteronstinn, lat tjugoårig kille? Översättaren till den boken, Molle Kanmert Sjölander, har gjort ett fantastiskt arbete.
   Mats Strandberg, som tillsammans med Sara Elfgren Bergmark skrivit den populära ungdomstrilogin Cirkeln, har utkommit med en spännande kapitelbok för barn, Monstret i natten. Boken handlar om Frank som blir ett monster på sin nionde födelsedag. Det var när grannens hund Uffe råkade bita honom i fingret. På natten förvandlas Frank till en katt, en liten mjuk vänlig, men ylande katt, ett märkligt ofarligt litet monster som inbjuder till flera tolkningar. Boken är den första i en serie på tre, mycket lättlästa, och samtliga illustrerade av värmlänningen Sofia Falkenhem.
   Lättläst är också Gunilla Lundgrens bok Askungen i Rinkeby som hon skrivit i samarbete med en grupp romska barn. Deras Askunge är den fjortonåriga Felicia som har en fosterpappa med två tonåriga söner. Familjen lever ett ganska typiskt förortsliv men Felicia är mer påpassad än vanliga svenska tonåringar. Hon är duktig i musik i skolan men hänger inte riktigt med i de andra ämnena eftersom hon hjälper till så mycket i hemmet. Nu ska det bli maskerad i skolan och Felicia och hennes nya kompis Sandra vill absolut gå. Detta är en riktigt trevlig och finurlig variant på den gamla folksagan och den passar väldigt bra att läsa i klasser med många invandrarbarn, där flera säkert känner igen sig i Felicias situation.
   Trevlig sommarläsning!

  • Nyhetsinfo

   Har du en nyhet? Stor, liten, allvarlig, glad? Vi vill gärna ha den – först! Tipsa oss på
   telefon: 054-22 14 20,
   e-post: redaktion@kt.se