• Beställ KT!

  Prenumerera på Karlstads-Tidningen i sex månader för bara 398 kronor.

 • Prenumerera

  1. Prenumerera på Karlstads Tidningen

  2. Autogiro, 57 kr/mån
   4 mån, 284 kr
   6 mån, 398 kr
   12 mån, 684 kr
  3. Loading ...
  • Läs inte det här!

   Hoppa över denna krönika. Bläddra vidare. Kanske du rent av ska lägga hela tidningen åt sidan. Men så kan jag väl inte skriva. Johanna Skoglund, som är chefredaktör och ansvarig utgivare, kommer inte att släppa igenom den här texten. Tidningen görs ju för din skull och för att just du ska läsa.
   Nu har jag och många med mig semester. Men tar vi semester ifrån nyhetsflödet? Unnar vi oss lite ledigt ifrån alla sociala medier? Klarar vi att släppa taget lite extra för att kunna gå ner i varv?
   Jag kan inte påstå att jag är storkonsument av nyheter, men jag läser papperstidningen varje morgon och ser på morgonnyheter. Brukar oftast även bläddra lite i flödet på facebook medan jag äter frukost och hinner även med en nyhetssändning i radion på väg in till jobbet. Sedan är det en lång paus under arbetsdagen. Eftersom jag sitter i ett öppet kontorslandskap har vi ingen radio eller tv som står och skvalar.
   Oftast får jag en liten dos vare sig jag vill eller ej, då jag har kollegor som ständigt ligger uppkopplade mot alla världens nyhetskanaler. När jag kommer hem på kvällen så blir det i regel två nyhetssändningar, en från public service och en från en reklamfinansierad kanal. Man vill ju vara rättvis och nyanserad.
   Slutligen en liten snabbscroll på facebook innan läggdags. Men nu är det semester och med semester menas att man ska vila upp sig. Jag tror att jag och fler med mig skulle må gott av att minimera nyhetsflödet under dessa veckor. Vi konsumerar nyheter idag på ett sätt som jag inte tror är nyttigt. Förr fick man jobba lite för att hitta information och kunskap. Idag behöver vi snarare värja oss för all information.
   Tacka nej och välja bort. Det är svårare än man tror. Bara att gå in på en väderapp flera gånger om dagen är i sig stressande, och vädret blir som det blir ändå. Likaså finns det en uppsjö av information som tas för sanna. Att vara källkritisk är också något som vi behöver bli bättre på. Väldigt mycket som skrivs är skit och har ingen substans.
   När jag skriver ”Läs inte det här”, så menar jag att du ska välja lite mer med omsorg, Speciellt under semestern. Var inte din egen slav dessa veckor, utan bryt mönstret och våga välja bort. Nu tycker jag (för att fjäska lite för chefredaktören) att om du är och bor i och kring Karlstad i sommar, så räcker det att du läser Karlstads-Tidningen. Den kommer på torsdagar och är en perfekt sammanfattning på vad som skett under veckan som gått och även blickar framåt mot det som är på gång.
   Så till sist, fortsatt trevlig sommar och glöm inte unna dig lite semester från både mina krönikor och ditt eget nyhetsslaveri.

  • Nyhetsinfo

   Har du en nyhet? Stor, liten, allvarlig, glad? Vi vill gärna ha den – först! Tipsa oss på
   telefon: 054-22 14 20,
   e-post: redaktion@kt.se