• Beställ KT!

  Prenumerera på Karlstads-Tidningen i sex månader för bara 398 kronor.

 • Prenumerera

  1. Prenumerera på Karlstads Tidningen

  2. Autogiro, 57 kr/mån
   4 mån, 284 kr
   6 mån, 398 kr
   12 mån, 684 kr
  3. Loading ...
  • Kära läsare

   Det är ganska så exakt fem år sedan vi lärde känna varandra.
   Jag blev uppringd av tidningen i november 2011 och blev tillfrågad om jag ville skriva krönikor. Jag hade aldrig tidigare gjort det, så min första reaktion var att tacka nej.
   Det är lättare att säga nej, än ja till saker som känns svårt eller farligt. Men jag gjorde en riskanalys och kom fram till att det absolut värsta som skulle kunna hända var att krönikan skulle bli dålig och att jag inte skulle få fortsatt förtroende. Det är illa i sig, men jag visste att ingen skulle skada mig, eller rent av döda mig om den inte blev bra.
   Min första krönika som publicerades i slutet på december 2011 handlade om att summera året som gått. Jag gjorde liknelsen med det jobbet man gör i tvättstugan:
   ”Man sorterar upp smutstvätten i olika grader och färger. Slänger sådant som är uttjänt och missfärgat. Resår som mist sin elasticitet och udda strumpor som aldrig lyckats hitta tillbaka till sin maka.
   Det nya året är som att öppna luckan på tvättmaskinen och mötas av en ny fräsch doft. Allt är rent och redo för att möta nya dagar. Åter smutsas, svettas, gråtas och skrattas i, tills det är dags för en ny tvätt och ett nytt år.
   Nu är det väl inte fullt så enkelt. Varken det nya året eller det som kommer ut den rena tvätten. Vissa plagg behåller sin lilla fläck, den slappa resåren och den missfärgade nyansen. Men så är livet också. Du bär fjolåret i dig. Du bär alla dina år som gått, med dig, men lever förhoppningsvis i nuet.
   Lika enkelt som att man inte kastar hela sin gamla garderob, behåller man även en del av sina vanor och ovanor, med någon söm som skaver och någon vän som gnager. Släng de udda strumporna som tär på din mentala energi. Skänk bort det du inte använder och behöver. Unna dig något nytt, men återanvänd det gamla och sköna, det du trivs med. Stryk den tvätt som nöden kräver. Försök att ägna den tid du kan styra över till det du verkligen vill.”
   Den krönikan blev jag ganska nöjd med. Jag tycker även att den håller att upprepa inför 2017. Oftast har tema och text kommit till mig lätt och det har varit lustfyllt att skriva. Ibland har det varit riktigt svårt och ångestladdat och jag har fått tvinga fram orden.
   Nu har fem år gått och jag har skrivit över 60 krönikor. Jag tycker att det är dags för mig att ta lite semester. Eller, rättare sagt, att du ska få lite semester från mig. Det har varit fantastiska fem år. Jag har inte bara överlevt, jag har fått enormt mycket glädje och kärlek av dig som läser mina krönikor. Det vill jag tacka dig för. Kanske just du ska bli min ”semestervikarie”? Riskanalysen är redan gjord.
   God Jul och Gott Nytt År!
   På återhörande!

  • Nyhetsinfo

   Har du en nyhet? Stor, liten, allvarlig, glad? Vi vill gärna ha den – först! Tipsa oss på
   telefon: 054-22 14 20,
   e-post: redaktion@kt.se