• Beställ KT!

  Prenumerera på Karlstads-Tidningen i sex månader för bara 398 kronor.

 • Prenumerera

  1. Prenumerera på Karlstads Tidningen

  2. Autogiro, 59 kr/mån
   4 mån, 295 kr
   6 mån, 414 kr
   12 mån, 711 kr
  3. Loading ...
  • Hat och hat

   Somliga blir väldigt provocerade, när jag säger att jag hatar vintern. Det är som att trycka på en knapp, och så får jag lyssna till ändlösa tirader om hur underbart det är med vinter och att jag bara sjåpar mig och varför flyttar jag inte till varmare breddgrader, och egentligen borde jag dra åt något riktigt, riktigt varmt ställe. Ja, det är många som verkar ta mitt vinterhat personligt.
   De känner sig uppenbarligen kränkta av att någon kan ha mage att tycka att snö, mörker och kyla är pest och pina, går i försvarsställning och vägrar förstå att människor kan ha olika preferenser. Det händer att de blir rent aggressiva och går till vredgade verbala attacker. För vadå? undrar jag.
   Vad är det som de så intensivt och ilsket försöker försvara? Vad är det som väcker så starka känslor? Ibland kan jag gripas av en misstanke om att vinterns argaste och ettrigaste försvarsadvokater i själva verket är rädda för sitt eget vinterhat, för vad skulle hända om de släppte fram det?
   Eller kanske är det själva ordet. Hata. Det är fult, det. Och ja, jag håller med – till en viss gräns, för det är skillnad på hat och hat. Den lögnaktiga hatretorik, som bedrivs av nationalistiska makthavare och på högerpopulistiska nyhetssajter och sociala medier, är skrämmande och måste naturligtvis både avslöjas och bekämpas, men det måste väl ändå vara slöseri med kraft och energi att ägna sin motståndskamp åt att förminska och förlöjliga vinterhatare och bekämpa vinterhat?
   Går det inte en klar skiljelinje mellan att hata en människa och att hata en företeelse? Är det inte en avsevärd skillnad på att hata det som en människa gör eller står för och att hata personen i sig? Och när det kommer till att hata vintern, vilken skada kan det rimligtvis göra? Kommer det att leda till ett världskrig? Till att demokrati ersätts med diktatur? Eller att någon individ eller grupp människor mobbas, diskrimineras, förföljs, fängslas, torteras eller dödas?
   För oss, som verkligen på riktigt och med stort allvar hatar vintern, är det en tröst och en lisa att bejaka våra svarta tankar och vårt motstånd mot kyla, snö och mörker och att veta att vi är många – för det är vi! När jag äntligen ”kom ut” som vinterhatare, visade det sig att det var fler än jag kunde ana som hatar vintern, och det faktum att jag inte är ensam gör det avsevärt lättare att uthärda den. Lättare. Inte lätt. För det är så med vintern att den måste uthärdas, och det finns bara en väg – rakt igenom. Utan att rygga för vintereländet, utan att fly eller förtränga.
   Men det kommer en dag fram på vårkanten, då vi lite yrvaket upptäcker att vi inte hatar längre utan har kommit över på andra sidan, lite luggslitna och illa tilltygade – men definitivt igenom. Dit längtar jag. Redan!

  • Nyhetsinfo

   Har du en nyhet? Stor, liten, allvarlig, glad? Vi vill gärna ha den – först! Tipsa oss på
   telefon: 054-22 14 20,
   e-post: redaktion@kt.se