• Beställ KT!

  Prenumerera på Karlstads-Tidningen i sex månader för bara 398 kronor.

 • Prenumerera

  1. Prenumerera på Karlstads Tidningen

  2. Autogiro, 57 kr/mån
   4 mån, 284 kr
   6 mån, 398 kr
   12 mån, 684 kr
  3. Loading ...
  • Gött eller bara jobbigt?

   Vecka 9 är ingen vecka som passerar obemärkt för en förälder med barn i skolåldern. Den årliga sportlovsveckan kan erbjuda både skönt umgänge och sport med familjen. Eller en stressig vecka med dåligt samvete både för jobb och barn.
   När jag var liten så var mamma hemmafru och pappa jobbade, så någon större skillnad var det sällan för mig, mer än att det var skönt att vara ledig. Solsemester var inget som fanns i vår världsbild. Kanske att jag tillsammans med mina systrar och farfar drog en repa på längdskidorna ute på ett gärde, eller åkte pulka i närliggande backar. I bland kunde vi kanske åka till Hovfjället över en weekend och trycka in oss i en husvagn.
   Just i Hovfjället, i en husvagn var jag tillsammans med mamma och mina systrar när beskedet nådde oss via radion att Palme var skjuten. Jag minns att jag hade tjatat till mig mina första egna slalompjäxor, ett par vita Salomon som var fruktansvärt obekväma. Till det hade jag en matchande vit mössa med en jättetofs som mamma hade stickat. Detta var långt innan skidhjälmens intåg.
   Varmchoklad, Håwelimpa och lukten av blöta lovikavantar sitter fortfarande kvar i minnet, tillsammans med den hemska nyheten om Palme. Bortsett från just det tillfället så var sportloven ganska anspråkslöst men sköna!
   I dag är det dyrare att ta en vecka i Sälen, än att åka på charter. Föräldrar kämpar för att få semesterdagarna och pengarna att räcka till. En väninna som ganska nyligen skolat in sitt barn på dagis undrade om det verkligen är så att alla barn är hemma på sportlovet, då dagispersonalen uttryckt att just hennes barn i stort sett skulle vara själv större delen av veckan.
   Som förälder måste man välja sina ledigheter med omsorg, men kan omöjligt ha dåligt samvete för att man inte kan vara ledig alla lov. Väldigt få av oss har ett jobb eller en inkomst som tillåter att man tar ca 14-15 veckors semester per år.
   Som tur är finns det en hel del aktiviteter även här hemma, som inte nödvändigt handlar om sport och dessutom är gratis. Jag kollade agendan för vecka 9 och såg att det var många saker jag själv skulle vilja ta del av (trots att jag är vuxen) Att aktiviteterna ofta är åldersanpassade, säger jag inget om. Men en liten pekpinne vill jag ändå rikta till de saker som bara vänder sig till tjejer till exempel ”Vi syr enkla kjolar tillsammans. Både för nybörjare och proffs. För tjejer 13-25 år” I dag, 2016, finns det även killar som kanske vill sy både kjolar och annat.
   På tisdag är det Internationella kvinnodagen, en dag som bland annat ska belysa jämställdhet. Så till nästa skollov, se till att även killar är välkomna in i syjuntorna. Ordspråket ”Det ska böjas i tid, det som krokigt ska bli” får avsluta krönikan.

  • Nyhetsinfo

   Har du en nyhet? Stor, liten, allvarlig, glad? Vi vill gärna ha den – först! Tipsa oss på
   telefon: 054-22 14 20,
   e-post: redaktion@kt.se