• Beställ KT!

  Prenumerera på Karlstads-Tidningen i sex månader för bara 398 kronor.

 • Prenumerera

  1. Prenumerera på Karlstads Tidningen

  2. Autogiro, 57 kr/mån
   4 mån, 284 kr
   6 mån, 398 kr
   12 mån, 684 kr
  3. Loading ...
  • Glad, ledsen eller tummen upp

   De skrivs i sms, på facebook, instagram, snapchat och kik.
   Inte som ord, men som symboler. Det mest vanliga är de där gula runda figurerna som är glada, ledsna eller rädda. De kallas Emojis.
   De flesta av er har säkert full koll, men jag hör till skaran med medelmåttig kunskap.
   Jag använder dem varje dag, men har förstått att jag kanske inte använder dem på rätt sätt, eller ännu värre, inte riktigt förstått vad de har för betydelse. Jag gjorde nyss ett test på nätet och fick endast 13 rätt av 20 möjliga. Dåligt, men ändå fler rätt än många andra enligt testets statistik.
   Denna krönika är för mig och för dig som är noviser. Ni andra som är emoijis-proffs säger jag hej då till ;-)
   :-) Emojin slog igenom i Sverige någon gång under 2012. Det var året som många av oss skaffade en smart telefon. Själva ordet Emoji kommer från japan och dök upp i slutet av 90-talet.
   Först ut var den så kallade smilis, som uppfanns 1982 av en man som heter Scott Fahlman. Han skrev i ett mail ”Jag föreslår att den följande teckensekvensen betecknar ett skämt :-)
   Efter det spred sig smilisarna och lade grunden till dagens Emojis. Och idag 2016 finns det över 800 olika symboler som vi kan välja mellan. Emoji utsågs 2015 till årets ord. Men vad betyder egentligen alla emojis? Den lilla, gula gubben smyger sig in överrallt. Vi förmedlar ständigt våra känslor genom dessa små bilder. Hur många ”gilla tummar” har du själv lagt ut på facebook, bara idag? Jag läste en artikel i DN om att den gråtskrattande- emojin användes hela 6.6 miljarder gånger förra året.
   6.6 miljarder! Kuriosa: Edvard Munch är en av få som fått en egen emoji.
   A-KKrönika
   Själv har jag blandat dessa symboler vilt. Jag skickar ständigt röda hjärtan till både nära, kära och ytligt bekanta. En morgon i förra veckan hörde jag på radion att det diskuterades vad som var ok och inte gällande hjärtan. Då fick jag klart för mig, att röda hjärtan ska man inte skicka till (som i mitt fall) kill-kompisar, utan då ska man välja andra färger på hjärtat, så att det inte ska missförstås.
   Nu har jag skickat röda hjärtan till både släkt, barn, sambo, och kompisar, helt utan inbördes värdering. Ett rött hjärta för mig betyder så mycket. Allt från” Älskar dig”, till, ”jag är glad att du är min vän”, eller ”tänker på dig i din svåra stund” Om det nu mot förmodan har uppfattats som att jag stöter på min mamma, eller mina manliga vänner, så må det vara hänt. Jag kommer fortsätta med mina röda hjärtan, så det så!

  • Nyhetsinfo

   Har du en nyhet? Stor, liten, allvarlig, glad? Vi vill gärna ha den – först! Tipsa oss på
   telefon: 054-22 14 20,
   e-post: redaktion@kt.se