• Beställ KT!

  Prenumerera på Karlstads-Tidningen i sex månader för bara 398 kronor.

 • Prenumerera

  1. Prenumerera på Karlstads Tidningen

  2. Autogiro, 57 kr/mån
   4 mån, 284 kr
   6 mån, 398 kr
   12 mån, 684 kr
  3. Loading ...
  • Farsdag

   På söndag är det dags. I Sverige infaller farsdag alltid den andra söndagen i november.
   Både mors och farsdag är en import från USA. Just farsdag var det en kvinna som hette Sonora Dod som införde. Hon ville fira sin far som blivit änkeman och ensam uppfostrat sina sex barn. Första gången det firades stort var 1910, och vi i Sverige hängde på 1931. Först 1949 var det en kommitté av köpmän som gick samman för att fars dag skulle få större spridning. Visst är det en handelns dag, likaväl som halloween och alla hjärtansdag.
   Men hur mycket det ska kosta eller hur man väljer att fira är ju faktiskt upp till var och en. Själv har jag inget minne av att vi firade speciellt mycket när jag och mina syskon var små. Däremot när vi kom i tonåren brukade vi skramla till något som vi tyckte vår pappa behövde. Det kunde vara godis och en Fantomentidning, eller snus och en häftapparat. Det var först när jag och min man fick barn som firandet tog lite mer fart. Frukost på sängen, paket och gärna tårta.
   I min familj har vi tyvärr ingen att fira nu på söndag. Både min far och mina barns far lever inte längre, så just denna dag tjänar inte handeln några pengar på oss. Däremot finns de med oss i våra tankar.
   Min pappa var kanske inte alltid så närvarande när jag var liten. Han var familjeförsörjare och dubbelarbetande, men var en bra pappa när han väl tog sig tid. På senare år, innan han dog, kom vi varandra närmre och jag tänker på pappa med glädje och stolthet. Mina barns far lever tyvärr inte heller. Han var en mer modern pappa och var ständigt närvarande för barnen. En riktigt bra pappa.
   Det är med sorg jag tänker på att inte mina barn får möjlighet att uppmärksamma honom och fira dagen med honom. Jag vet inte om du firar, eller hur du firar. Alla har inte ens en relation till sin far, eller kanske rent av en jättedålig relation. Det finns ingen självskriven regel att man ska bli uppskattad och firad. Har man inte gjort ett gott jobb som far, kan detta vara en tung dag.
   Med risk för att trampa på onda tår, eller sticka ut hakan för långt, hävdar jag att det måste vara bättre att ha en god far i himlen än en riktigt dålig far i livet. Du som är en god pappa vet säkert med dig det.
   Ni pappor som inte har nått riktigt ända fram, ta gärna en funderare på om det trots allt inte går att förändra. Du som har eller haft oturen att ha en dålig pappa. Se till att inte arvet går vidare utan bli den där fina pappan som du själv hade velat ha.
   Och du som har en far i livet som du tycker om, glöm inte att skämma bort honom lite nu på söndag.

  • Nyhetsinfo

   Har du en nyhet? Stor, liten, allvarlig, glad? Vi vill gärna ha den – först! Tipsa oss på
   telefon: 054-22 14 20,
   e-post: redaktion@kt.se