• Beställ KT!

  Prenumerera på Karlstads-Tidningen i sex månader för bara 398 kronor.

 • Prenumerera

  1. Prenumerera på Karlstads Tidningen

  2. Autogiro, 57 kr/mån
   4 mån, 284 kr
   6 mån, 398 kr
   12 mån, 684 kr
  3. Loading ...
  • April april din dumma sill…

   I morgon är det första april och det sägs att traditionen kom till Sverige under 1600-talet. Skämtet gick ut på att få någon att gå dumma ärende.
   Stora delar av världen har den här traditionen.
   I Finland säger man ”April april, ät sill och drick lervatten till. I Danmark och Norge kallas det ”aprilnarr” och i Frankrike är man en ”aprilfisk” om man blir lurad. I länder som USA, Kanada och Storbritannien, kallas dagen för All Fools ’Day eller April Fools.
   Här följer några av världens bästa aprilskämt genom tiderna.
   1950 Gick Göteborgs Posten ut med att Öland lossnat från havsbotten och var på väg att driva in mot den svenska kusen.
   1957 sände BBC-News ut att spagetti växte på träd och att det odlades i Schweiz. Många hörde av sig och ville ha frön för att kunna börja odla själva.
   1962 meddelade Sveriges Television att man installerat ny utrustning som gjorde att man med hjälp av en nylonstrumpa framför tv:n kunde få färg-TV.
   1982 kom skrällen via DN att man infört sommartid i smyg och att alla klockor gick fel.
   1998 lanserade en känd amerikansk hamburgerkedja en ny burgare gjord för vänsterhänta. Ingredienserna var det samma men man hade roterat innehållet 180 grader för att underlätta för alla vänsterhänta.
   Samma år meddelade New Mexicans for Science and Reason att delstaten Alabama hade lagstiftat om att ändra Pi från 3,141592… till det bibliska värdet 3.0.
   2007 lanserade Google en tjänst som hette Gmail Paper. Tjänsten innebar att Google skulle skriva ut dina mail och lägga dem i en låda som levererades till din dörr.
   Här i Värmland skojas det också friskt.
   2015 Karlstad Universitet upptäckte ett slukhål som gjorde att hus 11 måste flyttas på grund av utgrävning.
   Och alla minns vi väl det indragna alkoholtillståndet på alla uteserveringar förra sommaren som NWT skrev om. I VF var det en stor bild över vindkraftverken vid Gässlingegrundet där ett av verken mystiskt försvunnit.
   Karlstad Kommun lät meddela att Fredsgudinnan på Stora torget skulle målas röd och gul eftersom så många klagat på att hon var grå och tråkig.
   Ett aprilskämt ska engagera folk. Man ska bli glad eller förbannad. Aprilskämtet ska beröra, gärna driva till handling så att man aktivt måste göra något. Men ibland går det över styr. För några år sedan ringde en kvinna till sin man och sa att hon tappat bort deras barn på tåget. Han försökte ringa henne flera gånger men hon hade stängt av telefonen för att luras. Det ”lilla skämtet” höll på att sluta med ett stort polispådrag. Regel nr 1. Det får inte skada eller göra någon ledsen. 2. Man ska skratta med och inte åt. Och till sist, innan du utsätter någon, tänk efter om du själv skulle uppskatta skämtet om du vore den ”drabbade”
   Håll ögonen och öronen öppna i morgon. Mitt tips är: Luras på ett roligt sätt och låt dig bli lurad. Bjud dig själv och andra på ett gott skratt.

  • Nyhetsinfo

   Har du en nyhet? Stor, liten, allvarlig, glad? Vi vill gärna ha den – först! Tipsa oss på
   telefon: 054-22 14 20,
   e-post: redaktion@kt.se