• Beställ KT!

  Prenumerera på Karlstads-Tidningen i sex månader för bara 398 kronor.

 • Prenumerera

  1. Prenumerera på Karlstads Tidningen

  2. Autogiro, 57 kr/mån
   4 mån, 284 kr
   6 mån, 398 kr
   12 mån, 684 kr
  3. Loading ...
  • Höstspaning

   Vi svenskar är ett fantastiskt folk på många sätt.
   Inte minst när det gäller att haka på nya trender.
   Ena dagen är det snabbmat, nästa dag är långkok på allas läppar för att sedan puttas undan av rawfood eller streetfood.
   På dryckessidan dyker det upp små microbryggerier i varje hörn och det dröjer nog inte förrän jag har en egen humlesats i garaget. Nu lanseras värmlandsmjölken och de värmländska bönderna ska börja premieras. Bra tycker jag! Heja Värmland!
   På dansfronten så har bugg, linedans och streetdance hamnat i skuggan av poledans. Även på träningssidan är det friska vindar som gäller. Precis när skämskudden kunde plockas bort från stavgången – ja, då är det helt ute.
   Nu är det cykel som gäller. Jättebra tycker jag!
   Jag försöker cykla till jobbet när tid och väder tillåter, men jag har noterat att cyklandet har ändrats markant bara på det senaste året.
   Det vanliga hederliga, opretentiösa cyklandet har försvunnit.
   Fler och fler bär cykelhjälm. Jättebra! Ge cykelhjälmen några år till, så kommer vi stirra lika oförstående på dem som inte använder hjälm, så som dem som inte bär hjälm i skidbacken.
   Att åka alpint barhuvad, eller i enbart mössa idag, det är bara idioter eller amatörer som gör. När jag cyklar, blir det oftast från Alster in till centrala Karlstad. En behaglig tur som tar cirka 30 minuter.
   Skillnaden nu och för ett år sedan är att jag nästan varje gång funderar på om jag hamnat mitt i en cykeltävling… Vad gäller outfiten så är det endast nummerlappen på bröstet som skiljer den vanlige cyklisten från tävlingscyklisten.
   Allt från cykelskor till vadderade byxor och speciella cykeltröjor. Slimmade glasögon, handskar och vattenflaskor och för att inte tala om den spejsade tävlingscykeln.
   Mer än hälften av alla jag möter på cykel, ligger bakom, framför, kör om eller blir omtrampad av, ser ut som en cyklande tandkrämstub. Strömlinjeformade kläder i starka färger med stora mönster och texter. Alla ser ut som jordgetingar i attackställning.
   Ärligt talat, är jag bara gammal och grinig, eller är det en befogad fråga när jag undrar om man verkligen behöver alla dessa attiraljer för att cykla till sitt jobb? Och till sist: Bara för att man klär sig som ett cykelproffs så är inte cykelbanor och bilvägar avspärrade som under ett tävlingslopp.
   Man kan inte komma i klunga på två till fem cyklister och ligga i bred på bilvägen, speciellt inte när det finns en vanlig cykelbana vid sidan av.
   I centrum är det totalkaos. Vissa gator är markerade med gång/cykelvägar, men på vissa ställen kring torget är det total anarki. Skärpning till alla och till gatukontoret.
   Med eller utan Stomatoldräkt – använd reflex och ha en fortsatt skön november!

  • Nyhetsinfo

   Har du en nyhet? Stor, liten, allvarlig, glad? Vi vill gärna ha den – först! Tipsa oss på
   telefon: 054-22 14 20,
   e-post: redaktion@kt.se