• Beställ KT!

  Prenumerera på Karlstads-Tidningen i sex månader för bara 398 kronor.

 • Prenumerera

  1. Prenumerera på Karlstads Tidningen

  2. Autogiro, 57 kr/mån
   4 mån, 284 kr
   6 mån, 398 kr
   12 mån, 684 kr
  3. Loading ...
  • Våga skapa utanför trygghetens famn

   Jag har sagt upp mig. Inte från krönikerandet i den här eminenta tidningen, utan från mitt vanliga jobb. Och startar nu eget företag. Det har lett till två funderingar.
   Vi har det för bra som anställda och det är banne mig inte enkelt att starta eget företag.
   För ett drygt år sedan stod jag på en scen på en båt ute på ett böljande hav och ledde en diskussion mellan företagare, politiker och representanter för offentliga organisationer. Snacket gick ut på att vi måste få fler att starta företag, inte minst med tanke på att 4 av 5 jobb skapas i företag med färre än tio anställda.
   Jag själv hade umgåtts med tanken på att starta eget ett tag men en massa annat kom emellan. Men det var när jag ställde frågan till en egenföretagare som sagt upp sig från en ledande position på ett välmående företag om hur man vågar ta steget att gå från en trygg anställning till att starta eget som allt föll på plats för mig.
   Magnus svar: Vad kan vara tryggare än att själv ha koll på varenda krona som kommer in, och varenda krona som går ut ur företaget. Ett lika bra som givet svar.
   Men varför startar inte fler företag, då? Vi läser ju trots allt rapporter vecka in och vecka ut som berättar om den ekonomiska osäkerheten, varsel och uppsägningar. Jo, därför att vi har det förbannat bra som anställda.
   Och här är det på sin plats att säga att jag är medveten om att det finns väldigt många därute som sliter ont, inte minst inom vård och omsorg, men det finns också väldigt många som har ett minst sagt behagligt arbetsliv. En handfull tusenlappar i träningsbidrag, gratis frukost, rätt att träna på arbetstid och fri flextid och möjlighet till komp. Så varför riskera detta i gengäld mot att själv behöva dra in de nödvändiga slantarna till löner, hyra och försäkringar?
   Mitt svar är samma som Magnus, jag vill ha koll, kunna styra min egen vardag och framför allt se vad jag går för.
   När det kommer till att starta företag kommer jag att tänka på en annan vän.
   Han blev sjuk och konstaterade krasst att du måste vara jävligt frisk om du ska orka ta dig in igenom systemet till sjukvården. Väl där är det bra, problemet är att ta sig dit. Ungefär så upplever jag det att starta företag. Jag tvingas fylla i lika mycket papper, ha kontakt med lika många myndigheter och satsa lika mycket i kapital som  Volvo. Och det fortsätter månad in och månad ut. Min momsredovisning ser exakt likadan ut som Ikeas.
   Om nu politikerna menar allvar och vill att fler ska starta företag kanske man skulle fxundera kring detta. För startas företag skapas arbetstillfällen –  inte enbart på bolagsverket –  och det är bra för alla.

  • Nyhetsinfo

   Har du en nyhet? Stor, liten, allvarlig, glad? Vi vill gärna ha den – först! Tipsa oss på
   telefon: 054-22 14 20,
   e-post: redaktion@kt.se