• Beställ KT!

  Prenumerera på Karlstads-Tidningen i sex månader för bara 398 kronor.

 • Prenumerera

  1. Prenumerera på Karlstads Tidningen

  2. Autogiro, 57 kr/mån
   4 mån, 284 kr
   6 mån, 398 kr
   12 mån, 684 kr
  3. Loading ...
  • Skärpning Karlstad

   Eftersom det här är min sista krönika ska jag passa på att ryta till.
   Jag kräver nämligen en skärpning av Karlstad! Och av oss som bor här.
   Detta gäller såväl de som bestämmer i Karlstad som alla oss andra som bor här och gör stan till vad den är.
   Vad jag menar?
   Jo, så här. Vår stad är ju fin och så, och här bor många trevliga människor. Och vi har nära till allt. Alltså nära till allt som är i Karlstad. I övrigt har vi inte så nära till någonting egentligen, men det är en annan krönika.
   Samtidigt vet vi att vi inte växer så där rasande snabbt som planerat, och de som flyttar hit kommer oftast från någon av de närliggande kommunerna, alternativt kommer de för att göra tre år på universitet innan de drar vidare. Vi har dessutom en ganska trögrörlig arbetsmarknad och statistik visar att man är som mest benägen att flytta hit fram tills man fyller 25 år, därefter flyttar man hellre vidare, inte sällan till Stockholm.
   Det är naturligtvis både bra och dåligt. Bra därför att det innebär att folk ger sig ut i världen och möts av nya intryck, dåligt dels därför att unga hungriga 30-plussare är attraktiva både som arbetskraft och köpkraft men också för att det inte finns någonting som lockar andra 30-plussare som dessa.
   Men vad är det då jag är sur över? Jo, att vi inte gör allt vi kan för att vara en attraktiv stad.
   Det är till exempel helt sjukt att trots att vi antagligen bor i den stad med överlägset störst tillgänglighet till vatten (inte helt korrekt, men ni förstår vad jag menar) inte kan se till att alla som vill har en båtplats, att vi på allvar läser i tidningarna om folk som frivilligt bosatt sig i innerstan och ändå har mage att klaga över att det finns en(1) ljusskylt, och den stör. Eller på att det spelas musik på restauranger på kvällstid. Eller som klagar över att folk badar vid Bryggudden eftersom det blir så stojigt.
   Det är inte attraktivt. Det kommer inte locka människor mitt i livet att välja Karlstad när konkurrensen består av Stockholm, London, Shanghai eller Oslo.
   Vad kan då en båtplats åstadkomma när kampen står mot London kanske ni tänker, och det kan tyckas fjuttigt men det handlar mer om en signal om vad som är möjligt och inte.
   Att ha en vision om att vilja bli 100 000 känns ytterst märkligt när vi står inför den största urbaniseringen någonsin, när de största städerna svämmar över av folk och inget hellre skulle vilja än att bli färre. Självklart ska vi växa men det i sig får inte bli syftet.
   Vi måste börja med att fundera på vad som kan göra den här staden attraktiv för människor mitt i livet. Är det en tyst och nedsläckt stadskärna, ett fint hamninlopp men helt utan liv, härliga älvfåror utan båtar och badgäster? Ytterst tveksamt.
   En stad som Karlstad bör göra det mesta och det bästa av allt det som står till buds. Och framför allt släppa fram alla de människor som har idéer och tankar på hur man kan dra nytta av dessa möjligheter.

  • Nyhetsinfo

   Har du en nyhet? Stor, liten, allvarlig, glad? Vi vill gärna ha den – först! Tipsa oss på
   telefon: 054-22 14 20,
   e-post: redaktion@kt.se