• Beställ KT!

  Prenumerera på Karlstads-Tidningen i sex månader för bara 398 kronor.

 • Prenumerera

  1. Prenumerera på Karlstads Tidningen

  2. Autogiro, 57 kr/mån
   4 mån, 284 kr
   6 mån, 398 kr
   12 mån, 684 kr
  3. Loading ...
  • Politiker som inte berör!

   De flesta i min generation har vuxit upp med att höra ”klart du måste rösta, det är en demokratisk skyldighet, många har slagits för din rösträtt!”
   Men är det verkligen så, att jag är skyldig att rösta eller är det egentligen en demokratisk rättighet som jag själv väljer om jag vill utnyttja eller inte? En möjlighet som många stridit för genom åren, men som snabbt minskar i relevans och där felet är – politikernas.
   Jag har ingen aning om det var bättre förr, om de politiska ledarna var mer bombastiska och solen lös lite oftare. Men jag vet att intresset för partipolitik aldrig varit lägre. Och det är obra.
   Säg att du har en nyfylld 18-åring hemma som du vill motivera att rösta. Du lyckas få honom (Benjamin) att sätta sig tillsammans med dig för att se en partiledardebatt mellan Reinfeldt och Löfven.
   Men när Stefan Löfven kallar vår statsminister för ”Fredrik Reinfeldt” för 24:e gången i den tv-sända debatten på bästa sändningstid och omedelbart får ett svar på sin replik med följande inledning ”Stefan Löfven…” så börjar 18-åringen skruva på sig.
   (Man behöver inte jobba med kommunikation för att misstänka att det finns horder av risiga kommunikationskonsulter i kulisserna som talat om för de presumtiva ledarna för vårt land att det är retoriskt smart att använda för- och efternamn på sin motståndare.)
   Och när dessa herrar sedan följer upp detta upprapande av varandras namn med en sifferexercis och ett budgettjattrande om kronor och ören som får dig att tro att du sitter mitt i ett Monopol-spel med obegränsat med låtsaspengar börjar även du ruttna.
   Och när de sedan helt hänger sig till att berätta om sin motståndares brister istället för sina egna styrkor har 18-åringen för länge sedan gett upp. Och många (äldre) med honom.
   Politikerna har helt tappat bort oss människor, de tror på fullaste allvar att vi kan relatera till huruvida 800 miljoner är tillräckligt för en satsning på förskolor eller om 2,1 miljarder kan finansiera vår armé eller om det kanske till och med är så att den ena sidan inte har finansierat sin budgetkalkyl gällande klimatutsläppen Ja, ni fattar. Eller inte.
   Problemet är att det inte finns någonting i politikernas retorik som slår an en känsla. Det finns ingen människa som köper ett par alldeles för dyra skor baserat på logiska argument. Vi fattar våra beslut med magkänslan och då måste vi man kunna kommunicera känslor i stället för siffror och kalkyler.
   Att de flesta av våra politiker missat detta öppnar upp för det enda partiet som faktiskt spelar på våra känslor. Partiet som spelar på våra rädslor för andra människor.
   PS. jodå, jag kilar iväg till valurnan på söndag.

  • Nyhetsinfo

   Har du en nyhet? Stor, liten, allvarlig, glad? Vi vill gärna ha den – först! Tipsa oss på
   telefon: 054-22 14 20,
   e-post: redaktion@kt.se