• Beställ KT!

  Prenumerera på Karlstads-Tidningen i sex månader för bara 398 kronor.

 • Prenumerera

  1. Prenumerera på Karlstads Tidningen

  2. Autogiro, 57 kr/mån
   4 mån, 284 kr
   6 mån, 398 kr
   12 mån, 684 kr
  3. Loading ...
  • Jag försöker förstå varför

   Vad är det som händer i Sverige? Det skrämmer mig att vi inte kommit längre i utvecklingen, främlingsfientligheten bara växer och människors lika värde syns mycket avlägset. Jag försöker förstå varför vi har så många som är invandrarfientliga i Sverige, är det bara rädsla eller finns det andra skäl? Jag ser ofta, på till exempel facebook, att det dyker upp rykten, halvsanningar och myter om kostnader och problem med invandring. Dessa får oftast stå oemotsagda vilket gör att fördomar, främlingsfientlighet och hatiska kommentarer florerar helt fritt.
   Jag tycker att media är alltför snabba med att sprida felaktig information, här måste de bli mer kritiska och här har även alla människor i Sverige ett ansvar. Ta reda på fakta, skapa dig en egen uppfattning och framför allt, våga säga ifrån! Tala om att du inte samtycker när dina facebook-vänner skriver rasistiska inlägg. Om det inte funkar, ta bort dem som vänner. Markera att du inte håller med. Det heter ju att den som tiger samtycker, och här måste det till en förändring.
   Under hösten har jag följt amerikanerna som varit med i SVTs Allt för Sverige och jag slås av hur släktkära de är. De hävdar gång på gång att släkten betyder allt för dem och de är enormt stolta över sitt svenska ursprung. Jag fick se detta på nära håll en gång när jag var i USA. Innan resan ringde jag upp min mammas kusin(som jag aldrig träffat) och bad honom hjälpa mig hitta ett bra hotell på Manhattan vilket han fixade med bravur. Vi var i New York under två veckor men blev hembjudna några dagar till Tom, som han heter, och de bodde i Connecticut. När han berättat för sin far att vi skulle komma krävde han att vi skulle besöka honom vilket vi gjorde.
   På vägen dit förklarade Tom att pappan var sängliggande sedan en tid tillbaka då han var mycket sjuk men väl framme gör Tom stora ögon. Hans pappa har klätt sig i bästa kostymen och är uppe för att möta oss. ”Det går inte att ligga nerbäddad när det kommer släkt från Sverige”, var svaret Tom fick på sin oställda fråga. Detta gjorde djupt intryck på mig. Om jag inte missminner mig hade min mormor åtta syskon varav sju emigrerade till Amerika. De var tvungna att lämna Sverige eftersom det var svårt att överleva här. De ville inte lämna landet men hade inget val. Jag undrar om de som är emot invandring ägnar en tanke åt varför människor kommer till Sverige? Om de haft det bra i sina hemländer skulle de säkert stanna kvar men de är tvungna, av olika skäl, att lämna sitt land för en osäker framtid i ett nytt, främmande land.
   Mitt nyårslöfte blir att bli mer påläst om invandring/främlingsfientlighet så att man direkt kan svara på felaktiga påståenden som kommer. Gör det du också, en bra start får du på www.regeringen.se Väl där söker du på ”Vanliga påståenden om invandring”, där får du svar på hur det egentligen ligger till.

  • Nyhetsinfo

   Har du en nyhet? Stor, liten, allvarlig, glad? Vi vill gärna ha den – först! Tipsa oss på
   telefon: 054-22 14 20,
   e-post: redaktion@kt.se