• Beställ KT!

  Prenumerera på Karlstads-Tidningen i sex månader för bara 398 kronor.

 • Prenumerera

  1. Prenumerera på Karlstads Tidningen

  2. Autogiro, 57 kr/mån
   4 mån, 284 kr
   6 mån, 398 kr
   12 mån, 684 kr
  3. Loading ...
  • Jag älskar streck

   Jag älskar streck.
   Och Åshöjden.
   Och även om jag gärna flyttar till New York en vacker dag så kan aldrig amerikansk sport spöa vår oförutsägbara folkhemsidrott.
   Jag tänkte skriva att jag älskar streck i alla dess former men ett streck kan ju faktiskt bara komma i en form. Spikrakt! Det finns inget kompromissande med streck, det är rakt och antingen är du på rätt sida strecket eller också är du inte det.
   Och de streck jag vurmar allra mest för är de som kommer som obönhörliga domar i slutet av en säsong, ett konkret betyg över ett lags prestation över tid.
   Antingen är du över strecket eller också inte. Om du är det firar du som vore det ingen morgondag, är du under strecket känns det som att det faktiskt inte finns någon morgondag.
   I amerikansk proffsidrott (och egentligen alla annan amerikans idrott också för den delen) finns egentligen bara ett streck och det är slutspelsstrecket. De lag som är över strecket får spela slutspel, de lag som är under kan plocka fram golfklubborna i väntan på att nästa säsong ska börja då man ges en ny chans att ta sig till slutspel. Det spelar alltså ingen roll hur jävla usel man varit denna säsong, i amerikans sport är Andra Chansen en permanent lösning för alla.
   Det kan aldrig hända i Sverige. Oavsett om du haft otur, solen i ögonen eller varit Jitex-dålig (tog inte en enda poäng i årets damallsvenska) gäller samma sak, är du under strecket åker du ur.
   Känns på det uttrycket: Åker ur. Jag tror faktiskt att det är ett uttryck, precis som ordet lagom, som inte finns på amerikanska (engelska, I know).
   Och likadant är det ju uppåt, om du är på rätt sida rätt streck så går du upp en division. Och det är vetskapen om den möjligheten som får oss supportrar att se på sport som det finaste (nåja) och allra viktigaste (nåja igen) som finns här i världen. Det är det som gjort att Hammarby faktiskt hade dubbelt så högt publiksnitt i år när de spelade i superettan än de hade under sitt sista år i allsvenskan.
   Och Ljungskile ska vi inte prata om. Flera av er som läser det här har också läst böckerna om Åshöjdens BK, berättelsen om föreningen som mot alla odds gick igenom hela seriesystemet trots att det skulle vara fullständigt omöjligt. Well, Ljungskile är den verkliga versionen av Åshöjden.
   För att ytterligare illustrera streckens dramatik kan vi kolla på den just avslutade fotbollssäsongen, Inför sista omgången i de två högsta herrserierna (allsvenskan och superettan) var elva av sexton matcher av avgörande betydelse. Bara i superettan var säsongens sista match livsviktig för åtta av lagen.
   Jämför gärna det med NHL, de spelar 82 grundspelsmatcher innan några lag spelar lite till. Och några andra får chansen att sänka sitt golfhandikapp…

  • Nyhetsinfo

   Har du en nyhet? Stor, liten, allvarlig, glad? Vi vill gärna ha den – först! Tipsa oss på
   telefon: 054-22 14 20,
   e-post: redaktion@kt.se