• Beställ KT!

  Prenumerera på Karlstads-Tidningen i sex månader för bara 398 kronor.

 • Prenumerera

  1. Prenumerera på Karlstads Tidningen

  2. Autogiro, 57 kr/mån
   4 mån, 284 kr
   6 mån, 398 kr
   12 mån, 684 kr
  3. Loading ...
  • Att rösta är inte en skyldighet – det är en möjlighet

   Vad faan, har jag blivit gammal, eller?
   Aldrig trodde jag att jag skulle tycka en valrörelse var rolig, att det skulle vara intressant att höra hur politiker resonerar och diskutera möjliga valresultat med kompisar. Men jez vad kul det är. Jag följer varenda debatt, läser varje opinionsundersökning och älskar att lyssna till analytiker som sitter i media och tolkar vad som sägs och görs.
   Och min känsla är att jag inte är ensam om detta, överallt hör jag folk prata om politik och våra politiker. Vi diskuterar utspel, opinionssiffror och möjliga statsministrar.
   I ett samtal över ett glas bubbel med Folkpartiets partisekreterare Nina Larsson, i våras, slängde jag slarvigt ur mig att valdeltagandet kommer sjunka, det lär jag få äta upp på söndag.
   Politik har blivit sexigt och något som man nu använder sig av för att beskriva sig själv, ungefär som man gör med en sportbil, handväska eller långt stripigt hår. Och det gillar jag.
   Men tyvärr tror jag att det ökade politiska intresset endast gäller oss med grånande tinningar och inte alls våra yngre medborgare. Känner de unga att våra politiker representerar även dem och deras intressen eller är det en medelåldersgrej som man ramlar in i när tiden är kommen oavsett man vill eller inte, ungefär som att storhandla eller pensionsplanera?
   Och frågan är om vi ens kan begära att de unga ska vara det? Svaret är nej. Vi kan faktiskt inte ens begära att de ska rösta. Jag vet att det kan uppfattas som provocerande, men vad jag däremot inte vet är hur vi ska kunna motivera unga människor att lyssna på gamla gubbar (läs: politiker) som oftast pratar om en svunnen tid där storföretag tillverkade stora saker som man kunde tappa på tårna och som vi sedan sålde till den stora vida världen. En värld full av yrken som varken existerar eller intresserar våra ungdomar. Gamla män som mest tjafsar med varandra om siffror hit och dit. Men allt som oftast låter samma lika.
   Är det något jag saknat i debatten så är det politiker som lyckats förstå den förändring vi är i och som ger oss ett hopp om en spännande framtid. Som inser möjligheterna med att vi har några av världens bästa tv-spelsskapare, att vi har hela generationer som växer upp med att spela Minecraft på datorn, att Skype och Spotify är företag som sätter Sverige på världskartan.
   Självklart hoppas jag att alla vill rösta för att göra sin röst hörd och för att stänga ute de mörka krafter vi sett dra in över vårt land. Men man ska komma ihåg att rösta trots allt är en demokratisk rättighet, inte en skyldighet. Den enda skyldighet som finns är de folkvaldas uppgift att representera folket. Hela svenska folket.

  • Nyhetsinfo

   Har du en nyhet? Stor, liten, allvarlig, glad? Vi vill gärna ha den – först! Tipsa oss på
   telefon: 054-22 14 20,
   e-post: redaktion@kt.se