• Beställ KT!

  Prenumerera på Karlstads-Tidningen i sex månader för bara 398 kronor.

 • Prenumerera

  1. Prenumerera på Karlstads Tidningen

  2. Autogiro, 57 kr/mån
   4 mån, 284 kr
   6 mån, 398 kr
   12 mån, 684 kr
  3. Loading ...
  • All inclusive är inte detsamma som VIP

   Kanske har några av er, likt mig själv, spenderat en vecka eller två på varmare breddgrader under hösten och vintern. Eller funderar på att planera in en säker solsemester nedåt Medelhavet till sommaren. Oavsett vilket tänkte jag att det kan vara läge att reda ut ett par saker.
   Samtidigt som det aldrig varit enklare att boka sin egen resa till solen så blir researrangörerna allt skickligare på att förpacka resorna åt oss. Begreppet All inclusive har funnits i flera år och blir bara smartare och mer genomtänkt för varje säsong.
   Kort förklarat kan man säga att konceptet går ut på att man aldrig ska behöva lämna hotellområdet och att man framför allt inte ska fundera på vad en öl i plastmugg egentligen är värd eftersom man betalat för den, och all annan mat och dryck, redan i förväg och således kan unna sig en sangria redan till lunch, om andan skulle falla på.
   I vissa fall är det faktiskt riktigt bra, inte minst ur en barnfamiljs synvinkel där de två tonåringarnas ständiga hunger endast kan liknas vid rymdens oändlighet och den trotsiga sjuåringen tycker det är lika lockande med nya smaker som vi vuxna tycker det är att gå till tandläkaren.
   Men det finns en stor nedsida med All inclusive också, och då tänker jag inte främst på att vi helt ödelägger våra barns förmåga att förstå saker och pengars värde. Nej, jag tänker på hur ett plastband på armen förvandlar vanligtvis välfungerande vuxna människor till kompletta idioter.
   Det blå armbandet vi får vid ankomst likställs omedelbart med nån sorts allomfattande VIP-aura som innebär att man aldrig mer behöver ta hänsyn till någon eller något igen.
   Med bandet på armen är det fritt fram att bete sig precis hur man vill eftersom vi nu är kemiskt befriade från såväl moraliska som juridiska skyldigheter och samvete.
   Behöver vi en öl så lutar vi väl oss över bardisken och förser oss, vi har ju trots allt ett blått plastband, skulle vi känna för att paxa ett gäng solstolar sprider vi obekymrat ut 15-20 blöta badlakan över poolområdet. vi har ju det heliga armbandet.
   Och är vi sugna på något från buffén knuffar vi självklart bara undan ett par barn, nån gravid och ett gäng pensionärer så är vi snart först i kön, vi har ju bandet.
   Det faktum att ALLA andra på hotellet också är i besittning av det blå armbandet spelar ingen som helst roll för All inclusice-firaren. Han har ett band, punkt slut. Vilka eventuella bekvämligheter andra kan tänkas ha betalat för är irrelevant. Nu är det banne mig han som ska passas upp.
   Till hans försvar, för det är alltid en han, ska sägas att han faktiskt betalat för att slippa behöva vare sig räkna eller tänka…

  • Nyhetsinfo

   Har du en nyhet? Stor, liten, allvarlig, glad? Vi vill gärna ha den – först! Tipsa oss på
   telefon: 054-22 14 20,
   e-post: redaktion@kt.se