• Beställ KT!

  Prenumerera på Karlstads-Tidningen i sex månader för bara 398 kronor.

 • Prenumerera

  1. Prenumerera på Karlstads Tidningen

  2. Autogiro, 57 kr/mån
   4 mån, 284 kr
   6 mån, 398 kr
   12 mån, 684 kr
  3. Loading ...
  • Nu stal ju dessutom Stieg Larsson hela min idé. Någon som har en annan?

   När ni läser det här har jag redan försvunnit i väg på semester, förhoppningsvis med husvagnen packad och på väg dit solen pekar. Strax innan ledigheten var vi i Degerfors för att avnjuta dotterns sista match före sommaruppehållet. Nu skulle vi skriva ett nytt avgörande kapitel i den anrika fotbollshistorien på Stora Valla. Arenan som till och med har ett alldeles eget fotbollsmuseum.
   Nu blev det kanske inte så… 0-3 i baken. Men så hade vi motvind och bortaplan. Den 15-årige domargrabben var säkert mutad med glass.

   Nej, förresten! Domaren skyller jag aldrig på. Jag hade förhoppningar om att Degerfors tjejer skulle göra som traditionen säger med herrarnas A-lag, att tappa allt på slutet. Men icke!
   Så efter sista visslan för kvällen kände jag mig som en i själen trogen Vulkan, Degerforssupporter alltså: blöt, genomfrusen och väldigt bitter.
   Med den beska förlusten i sinnet skulle vi trösta oss med korv innan hemfärd. Vi hittade en klassisk korvkiosk, en sådan där jag själv gjorde mitt första sommarjobb i helt annan bruksort. Korvkiosk kanske inte kan klassas som en kulinarisk upplevelse men det var bland det godaste vi hade ätit i korvkioskväg. Jag trodde aldrig hustrun skulle sluta trycka i sig av moset med det hemligstämplade receptet.
   Äntligen ska jag också hinna läsa ut en massa böcker… Hoppas jag. Keplers Hypnotisören har blivit en riktig långbänk, trots att den är vansinnigt spännande och slutet närmar sig. Sedan är det bara att kasta sig över de återstående tre böckerna.
   För ett tag sedan såg jag en väldigt intressant dokumentär på tv om den skandinaviska deckarhysterin. Kriminalromaner och skräck från de här breddgraderna säljer som aldrig förr.
   Det gäller även som film. I Hollywood har det blivit väldigt hett. Där försökte man också förklara varför det ser ut så. En orsak verkar vara att det är länder med färre våldsbrott och att vi därför har det så tryggt och tråkigt att vi måste trigga sinnet med skrämmande fiktion i stället. Att många deckarförfattare också har en samhällskritisk ton, är en annan framgångsingrediens. Fascinerande!
   Själv påbörjade jag min deckare för så där 20 år sedan. Jag kom då tio rader och jag har inte kommit längre i dag. Nu stal ju dessutom Stieg Larsson hela min idé. Någon som har en annan?

  • Nyhetsinfo

   Har du en nyhet? Stor, liten, allvarlig, glad? Vi vill gärna ha den – först! Tipsa oss på
   telefon: 054-22 14 20,
   e-post: redaktion@kt.se