• Beställ KT!

  Prenumerera på Karlstads-Tidningen i sex månader för bara 398 kronor.

 • Prenumerera

  1. Prenumerera på Karlstads Tidningen

  2. Autogiro, 57 kr/mån
   4 mån, 284 kr
   6 mån, 398 kr
   12 mån, 684 kr
  3. Loading ...
  • Nu lockar övervintring

   Det är alltid med viss vånda jag tittar till min bergsmansgård efter vintern. Skräcken är att det ska ha varit inbrott eller att mössen ska ha tuggat sönder både elledningar och möbler. Men jag kunde andas ut under påskbesöket, allt såg okej ut.

   I år hade mössen i alla fall ingen chans att, som ifjol, äta upp gummidelarna på röjsågen för den har hängt i säkert förvar. Man lär så länge man lever.
   Det är något visst med de första vårdagarna, med takdroppet som i sig lovar så mycket, de första krokusarna som slagit ut vid söderväggen och pysslet med nya fågelholkar för att välkomna flugsnapparna tillbaka från Afrika.
   Lika hoppfullt som det är så här års, lika vemodigt är det när dagarna blir längre och vi bara har kyla och mörker att se fram emot. Men det tänker vi inte på nu.
   Istället stundar resa till vackra staden Nerja på spanska solkusten norr om Malaga. Här ska grottor och Granada med Alhambra besökas, solstolar befolkas och temperaturen i Medelhavet testas.
   Men det är också en resa med ett speciellt syfte. Vi ska nämligen undersöka om detta är ett område som passar oss att övervintra i. Maken har just gått i pension, jag har några år kvar och vi längtar efter att byta slask och kyla mot sol och ljumma vindar.
   Men man kan ju aldrig vara säker på att drömmarna håller för en konfrontation med verkligheten. Kommer man att sakna nära och kära? Det gäller väl att se till att de kommer och hälsar på.
   Kommer man att tröttna på det loja livet? Eller kanske måste det inte vara så lojt, det finns ju vandringsleder och hur mycket natur och kultur som helst att upptäcka. Och det är ju bara övervintring några månader om året, inte totalflytt det handlar om. Om det nu alls blir verklighet vill säga.
   Men den svenska sommaren, om än alltför kort och blöt, vill jag inte gå miste om. Den är inte förhandlingsbar hur duktig jag än blir på kursen i spanska som jag funderar på att ta.

  • Nyhetsinfo

   Har du en nyhet? Stor, liten, allvarlig, glad? Vi vill gärna ha den – först! Tipsa oss på
   telefon: 054-22 14 20,
   e-post: redaktion@kt.se