• Beställ KT!

  Prenumerera på Karlstads-Tidningen i sex månader för bara 398 kronor.

 • Prenumerera

  1. Prenumerera på Karlstads Tidningen

  2. Autogiro, 57 kr/mån
   4 mån, 284 kr
   6 mån, 398 kr
   12 mån, 684 kr
  3. Loading ...
  • När får jag börja sminka mig? Alla andra får ju göra det!

   Aldrig trodde jag att smink skulle bli den absolut största konfliktfrågan, när man funderade på att skaffa barn. När jag om sådär 20 år går i pension, och reflekterar över om jag har varit den superpappa man hade hoppats på, blir sminket den största utmaningen. Då känns andra tvister, som dator, godis, matvanor, intriger, mobiltelefoner, sovtider, skolarbete, motion och tv-tittande som rena transportsträckan.
   Vår dotter går i mellanstadiet, på väg in i tonårsskapet. I ett par år har hon tjatat om att få använda i alla fall lite mascara. ”När får jag börja sminka mig? Va’ orättvist!!! Alla andra får ju göra det!!!” Kombinerat med hormoner som svallar, får hon rejäla utbrott i bland. Kalla mig gammeldags men jag tycker det är alldeles för tidigt. Jag tycker det sänder ut fel signaler och är det första steget mot att flickor blir sexobjekt.
   Visst, Jag vet att man inte ska ta det så allvarligt i den åldern, att det mest handlar om att testa vuxenvärlden och att de bör få lite svängrum. Men var ska man sätta gränsen och vad blir då nästa steg? Jag var inte heller helt fri från synd i den åldern. Testade snus bakom kiosken och blev så illamående att det dröjde ytterligare tio år innan jag testade nästa gång.
   Egentligen tycker jag smink är helt onödigt. Dessutom läser man artiklar om att för tidig användning kan trigga igång allergier så att de
   aldrig kan använda smink. Lite färg i ansiktet spelar ju egentligen ingen roll men det har ett starkt symbolvärde. När jag tittar mig omkring, även bland skolbarnen, inser jag att det här är en förlorad strid. Utseende verkar i bland vara viktigare än en bra prestation. Skolvärden har heller inga svar, grupptryck och dåligt självförtroende får fritt spelrum hos barnen.
   När ska man börja då? Själv tycker jag tidigast på högstadiet, med måtta. Nu har vi i alla fall förhandlat fram en vapenvila hemma. Och jag har fått gräva ner en del av mina principer. Dottern ska få börja sminka sig lite försiktigt från skolavslutningen och bara vid högtidligare tillfällen, om hon frågar först. Gör vi rätt? Är det en skitsak eller skulle vi ha väntat längre? Hör gärna av er med synpunkter.

  • Nyhetsinfo

   Har du en nyhet? Stor, liten, allvarlig, glad? Vi vill gärna ha den – först! Tipsa oss på
   telefon: 054-22 14 20,
   e-post: redaktion@kt.se