• Beställ KT!

  Prenumerera på Karlstads-Tidningen i sex månader för bara 398 kronor.

 • Prenumerera

  1. Prenumerera på Karlstads Tidningen

  2. Autogiro, 57 kr/mån
   4 mån, 284 kr
   6 mån, 398 kr
   12 mån, 684 kr
  3. Loading ...
  • Megamonument är lika med megaköer

   Nu har det hänt igen. Jag har missat ett megamonument, ett världsarv, för att jag inte förbokat biljetter utan bara åkt och ställt mig i – just det – megaköer. Precis som i Versailles trodde vi att om man bara var ute tidigt på dagen så skulle man efter visst köande komma in. Till Versailles kom vi för ett par år sedan med morgontåget från Paris bara för att finna köer flera kilometer långa och en beräknad kötid på många timmar. Bara att åka hem besvikna.
   När det nu åter var dags för ett efterlängtat besök: Alhambra i Granada.  Morernas palats- och borganläggning som byggdes från 1250-talet till 1300-talets slut. Ett unikt bevarat komplex inom västlig islamisk arkitektur. Bland palatsen är sultanens residens, Alcazaba, det förnämsta, med interiörer sagolikt praktfulla med mönsterrik dekor i kakel och fajans och utskuren dekor i trä.
   Mitt intresse för den moriska perioden i Spaniens historia skulle nu få sitt utlopp. Så vi gav oss på förmiddagen av med bil upp till randen av majestätiskt snöklädda Sierra Nevada. Efter en och en halv timmes körning nådde vi Alhambras ringlade köer. Men de såg överkomliga ut. När vi väl vid 10.30 kom fram till biljettluckan för icke förbeställda biljetter, möttes vi av kallduschen: palatset med de världsberömda mosaikerna var tillgängligt först klockan 18! Så oerhört hårt är besökstrycket från förbeställda bussturister. Så där stod vi tillsammans med familjer från USA och England och suckade ut vår besvikelse.
   Så efter en vecka på spanska solkusten har vi fortfarande Alhambra kvar att uppleva. Men nästa gång ska det köpas biljetter i förväg, tider kollas och INGET, absolut INGET, lämnas åt slumpen.
   Man kan tycka att vi borde skonats från mer slitsamt köande efter att på flygplatsen stått i, jo det är sant, en och en halv timme för att få ut hyrbilen. En och en halv timme i kö efter fyra och en halv timmes flygresa – smaka på den.
   Annars var det en bra semestervecka i en visserligen turisttät, men ack så vacker och väder- och kulturmässigt tilltalande, del av Spanien. Perfekt för vår 20-åriga bröllopsdag. Nerja. Granada, Malaga – alla njutbara platser. Dock visade sig april månad kunna vara lika nyckfull vädermässigt där som här.

  • Nyhetsinfo

   Har du en nyhet? Stor, liten, allvarlig, glad? Vi vill gärna ha den – först! Tipsa oss på
   telefon: 054-22 14 20,
   e-post: redaktion@kt.se