• Beställ KT!

  Prenumerera på Karlstads-Tidningen i sex månader för bara 398 kronor.

 • Prenumerera

  1. Prenumerera på Karlstads Tidningen

  2. Autogiro, 57 kr/mån
   4 mån, 284 kr
   6 mån, 398 kr
   12 mån, 684 kr
  3. Loading ...
  • Jag har blivit en följare

   Jag har blivit en följare. Aha, på instagram och twitter tänker ni. Nix, på www.flightradar24.com.
   Ett klick på tangenten och som en liten fluga på ett fönster uppenbarar sig flygplanets siluett på dataskärmen. SK903 har just lyft från Arlanda med destination New York. Åtta timmars färd väntar. Det är fascinerande att via flygtrafiksajten sitta och följa planets färdväg på en osannolik höjd och lika osannolik fart.
   Lite skrämmande också eftersom två av passagerarna är min son och hans hustru på smekmånadsresa till New York, Miami och Key West.
   När förmiddagen övergått i eftermiddag vågar jag kika igen. Då har SK903 åter gått in över land vid Newfoundland och vänt söderut mot målet som är flygplatsen i Newark på New Jerseysidan. Usch, mitt barn ska helst inte vara så högt upp och så långt borta!
   Inte förrän airbusen säkert landat framåt kvällningen kan jag andas ut. Fjärilarna i magen slutar flaxa och jag kan glädjas åt allt spännande de får uppleva. Från transporten från flygplatsen får de möta New Yorks berömda skyline för allra första gången. Det är häftigt.
   Mitt första möte skedde från promenaddäck på M/S Gripsholm 1970. Efter sju dygn utan land i sikte hade vi i gryningen nått fyren i Nantucket, därefter Frihetsgudinnan. Svenska Amerikalinjen finns inte mer men med Cunards grandiosa fartyg som Queen Mary 2 kan man fortfarande åka över Atlanten från England. Skulle vara kul.
   Med åren har jag lärt mig hantera min flygrädsla. Mycket flygande har varit nyttigt och gjort mig mera van och incidenterna har varit få. En enda gång har jag varit med om en emergency landing där ett plan fått släppa ut flygbränsle och landa på annan flygplats under stort säkerhetspådrag.
   Att vara på flygplanstoaletten när kraftig turbulens drar igång med bara ett litet handtag att hålla sig i är inte heller någon höjdare. Men med flygets hjälp har jag tagit mig kors och tvärs över klotet och tack vare detta säkra kommunikationsmedel har jag fått uppleva främmande kulturer, fantastiska länder och folk. Dock har jag ännu inte bestämt mig för att åter följa flygradarn när sonen vänder hemåt igen. Jag väntar nog på att det ska plinga till i mobilen: landat!

  • Nyhetsinfo

   Har du en nyhet? Stor, liten, allvarlig, glad? Vi vill gärna ha den – först! Tipsa oss på
   telefon: 054-22 14 20,
   e-post: redaktion@kt.se