• Beställ KT!

  Prenumerera på Karlstads-Tidningen i sex månader för bara 398 kronor.

 • Prenumerera

  1. Prenumerera på Karlstads Tidningen

  2. Autogiro, 57 kr/mån
   4 mån, 284 kr
   6 mån, 398 kr
   12 mån, 684 kr
  3. Loading ...
  • Hösten är mârten för mig

   Nu får man väl ändå säga att hösten gjort sin entré. Hösten kan ju vara alldeles underbar när man i vackert väder kan gå ut och leta svamp (eller Friska Karlstad-stolpar) och tända ljus och mysa inomhus när det är ruskväder. En annan sak som jag förknippar med hösten är att det är högsäsong för mârten. Oxhälja i Filipstad förra helgen och till helgen är det Torsby som gäller. Det var ett bra tag sedan jag besökte Torsbymârten, ska se om jag kan få med hela eller delar av familjen.
   Förutom ett mârtensbesök vill jag gärna åka till Rännberg och visa var jag tillbringade varje sommarlov upp till femton års ålder. Jag var oftast ensam med min älskade mormor och det var inte direkt något överflöd av jämnåriga i närheten så det gällde att vara påhittig. Det blev mycket fotbollsspel mot en uthusvägg, luftgevärsskytte, fiske av bäcköring och utforskning av omgivningen.
   När jag fyllde 13 var jag inte så sugen på att åka dit men blev ”mutad” med en trimmad moped, en Push Dakota, vilket inte gick att motstå. Nu blev radien för mina utforskningar större, jag åkte till avlägsna småsjöar och fiskade och det hände att jag åkte in i Norge och köpte candysocker i närmsta gränshandel. Jag klarade mig från olyckor, enda gången jag blev riktigt rädd var på en liten skogsväg där jag fick tvärnita för två älgkalvar mitt på vägen. Det gjorde mig inte rädd men när jag tittar bredvid vägen ser jag älgkon som med ljud och kroppsspråk gör väldigt klart för mig att jag borde vända och åka åt andra hållet.
   Motorn hade stannat vid min tvärnit och jag vågade inte göra ljud med en kickstart så jag rullade bakåt med hjälp av lugna rörelser med fötterna. Älgkon stod kvar och stirrade stint på mig tills hon ansåg att faran var över, phu. Då var det var nära att det kom en matsked blôtt i byxan!
   Ett annat minne som poppar upp är när jag en midsommarafton besökte Östmarksparken tillsammans med syskon och kusiner. Jag var 14-15 år och min bror träffar en gammal barndomskompis. Efter en stund tittar han på mig och frågar brorsan på underbar dialekt:
   – Men hanna har du märrä för en ”Travolta-ong” med tåcker pöösjeans å kastlugg! Jag hade alltså rymliga jeans och lång lugg vilket var modet då i Skoghall. Det hade inte kommit till norra Torsby kommun, det stod ju helt klart.
   Man lär sig något nytt varje dag. Kanal 12 har börjat sända igen och favoriten Kjell-Åke i Myra gav mig svaret som jag funderat på i många år. Han har alltså klurat ut varför dykarna alltid kastar sig baklänges från båten. (Du ser nu framför dig hur dykaren rättar till cyklopet, stoppar in snorkeln i munnen och kastar sig bakåt ner i vattnet) Det enkla men mycket geniala svaret på frågan varför de kastar sig bakåt är, att om de kastar sig framåt så hamnar de I BÅTEN!

  • Nyhetsinfo

   Har du en nyhet? Stor, liten, allvarlig, glad? Vi vill gärna ha den – först! Tipsa oss på
   telefon: 054-22 14 20,
   e-post: redaktion@kt.se