• Beställ KT!

  Prenumerera på Karlstads-Tidningen i sex månader för bara 398 kronor.

 • Prenumerera

  1. Prenumerera på Karlstads Tidningen

  2. Autogiro, 57 kr/mån
   4 mån, 284 kr
   6 mån, 398 kr
   12 mån, 684 kr
  3. Loading ...
  • Här regerar mångfalden, till skillnad från de kommersiella radiokanalerna

   Man föds ensam, dör ensam och upptäcker musik ensam. Allt annat sker tillsammans med andra.
   Så berättade någon för mig en gång hur det ligger till, det där med relationer med människor kontra musik. Men är det så?
   Alla har nog små musikaliska milstolpar i sitt liv. Min första idol hette Bonnie Tyler. Hon sjöng med hes röst och hennes hit It´s a heartache var en riktig dänga som jag älskade när jag bara var några år gammal (och jag tycker fortfarande att låten är kanon!)
   Jag minns när pappa kom hem dagen efter Carola hade vunnit Melodifestivalen i tv med Främling. Han hade liksom hundratusentals andra föräldrar gjorde samma dag antar jag köpt hennes skiva. Jag spelade den om och om igen och mitt mellanstadiejag tyckte att Främling var det bästa jag hört.
   Det hade bara gått några år från den glädjechocken när nästa riktigt stora Ögonblick inträffade. Men det var en milsvid skillnad på föremålen för min idoldyrkan, även om känslan var densamma. Jag låg på golvet i min kusins rum, på hennes omoderna men mycket mjuka heltäckningsmatta, och lyssnade på Tracks.
   Då testade Kaj Kindvall (legendarisk programledare för radions mesta topplisteprogram för den som inte är tillräckligt gammal för att minnas) in en färsk rocklåt från USA: Welcome to the jungle med Guns n´Roses. Jag hade aldrig hört något liknande, aldrig något lika bra. Nästa vecka lyssnade jag igen, men tydligen hade inte så många andra fått samma uppenbarelse. Låten platsade inte på Trackslistan. Nu gick det bra för Guns n´Roses ändå, trots Trackslyssnarnas inställning. Och nästa gång låten prövades, när den redan slagit i hela västvärlden, då parkerade den sig i toppen.
   Ännu ett antal år senare, 1991, gick jag förbi tv:n hemma där mtv stod på (för det här var på den tiden  som MTV huvudsakligen ägnade sig åt att spela musikvideos) och där, som fastfrusen i golvet hörde och såg jag Nirvana för första gången.
   Efter den kom ytterligare några glädjeämnen. Britpopen hade guldkorn, det finns en hel del hip hop från slutet av 90-talet och början av 2000-talet som kommer att följa med mig in i medelåldern. Nästa riktigt stora Ögonblick kom egentligen med den tekniska utvecklingen. För vi kanske fortfarande föds och dör ensamma. Men upptäcka musik behöver sannerligen ingen göra helt på egen hand. På de sociala medierna Soundcloud och Mixcloud sitter musiknördar och DJ:s över hela världen och sätter ihop låtlistor, bara att börja prenumerera på.
   Här kan man tillhöra flera olika musikkollektiv och välja genre efter dagsformen. Här regerar mångfalden, till skillnad från de kommersiella radiokanalerna. Det är här du hittar det du aldrig skulle tro fanns. Du är inte ensam.

  • Nyhetsinfo

   Har du en nyhet? Stor, liten, allvarlig, glad? Vi vill gärna ha den – först! Tipsa oss på
   telefon: 054-22 14 20,
   e-post: redaktion@kt.se