• Beställ KT!

  Prenumerera på Karlstads-Tidningen i sex månader för bara 398 kronor.

 • Prenumerera

  1. Prenumerera på Karlstads Tidningen

  2. Autogiro, 57 kr/mån
   4 mån, 284 kr
   6 mån, 398 kr
   12 mån, 684 kr
  3. Loading ...
  • Har jag kvalificerat mig till titeln kungareporter?

   Nu har jag träffat drottningen igen. Träffat och träffat, nåja, fotograferat på några meters avstånd i alla fall. Det var när hon i torsdags klev iland på Sandgrund efter kortare båtbussfärd. ”Ni är bara sååå coola” stod det på ett textat plakat som ett par unga tjejer höll upp och manifesterade därmed viss rojalistisk återväxt.
   Många applåderade, somliga hurrade och kungaparet strålade glatt tillbaka. Kanske tar jag i om jag påstår att det rådde rojalistisk yra, men något ditåt ändå.
   Lyckliga såg även Lars Lerin och hans make Manoel ut där de väntade på att få visa kungaparet det rikskända museet. Kanske Manoel och drottningen pratade portugisiska med varandra.
   Hur som helst kan man undra om alla som nyfiket tryckte näsorna mot museifönstren såg något.
   Det var tredje gången som jag i yrket kommit någorlunda, i meter räknat, nära de kungliga. Har jag därmed kvalificerat mig till titeln kungareporter?
   När Karlstad fyllde 400 år gästade kungaparet frisörutbildningen på Nobelgymnasiet. Efter en stund dristade jag mig till att fråga kungen om drottningen nu fått så gedigna kunskaper i klippandets konst att hon skulle få lov att klippa honom:
   – Aldrig! löd det rappa svaret med glimten i ögat. Vore kanske något för ”den kungliga veckotidningen” Svensk Damtidning att utröna – vem klipper kungen? Obamas frisör har ju blivit kändis.
   Vid samma tillfälle råkade jag, intervjuandes drottningen, hamna på bild i Hänt i veckan. Det var enda gången min mamma nedlät sig till att köpa den blaskan.
   Jag minns också när jag och fotograf skulle följa kungabilen när platser för prinsens stuga skulle inspekteras. Det bar av upp mot Branästoppen och himmel i havet vad den chaffisen körde – vi hade all möda i världen att hänga på. Hade blivit finfina bilder om fartkamerorna suttit uppe…
   Bilderna på kungaparet i Branäsbacken med älvens meandrar långt ner i fjärran dög de också.
   Men tänk vad tiderna förändras. Jag tänker på säkerhetsapparaten kring statschefen och på hur min mamma som ung kvinna i slutet av 1940-talet halvsprang runt en husknut i centrala Stockholm och – pang – rakt in i ett promenerande par. Hoppsan, sa blivande kung Gustaf VI Adolf och hans Louise och flanerade stillsamt vidare på egen hand.

  • Nyhetsinfo

   Har du en nyhet? Stor, liten, allvarlig, glad? Vi vill gärna ha den – först! Tipsa oss på
   telefon: 054-22 14 20,
   e-post: redaktion@kt.se