• Beställ KT!

  Prenumerera på Karlstads-Tidningen i sex månader för bara 398 kronor.

 • Prenumerera

  1. Prenumerera på Karlstads Tidningen

  2. Autogiro, 57 kr/mån
   4 mån, 284 kr
   6 mån, 398 kr
   12 mån, 684 kr
  3. Loading ...
  • Han som mottsatte sig allmän rösträtt, drack alkohol mest hela dagarna…

   Ibland är det helt tomt i skallen när det är dags att skriva krönika. Vad gör jag då? Jo, berättar om det som fascinerat mig mest i ett par veckors tid:
   Grabben som var helt omöjlig i skolan. Som inte kunde anpassa sig och tyckte det var bortslösad tid. Han som sörjde föräldrarnas ointresse för honom, som var oerhört självcentrerad, hade svårt att få vänner och fascinerades av krig. Tyckte det var karaktärsdanande. Han som längtade efter att få uppleva krig och som frivilligt åkte iväg till oroshärdar.
   Han som tyckte att det brittiska imperiet stod över det mesta, att Indien inte skulle få bli självständigt och tyckte att Mussolini var en trevlig prick. Han som motsatte sig allmän rösträtt, drack alkohol mest hela dagarna och åkte ut från sin parlamentsplats flera gånger. Han som fick flera ministerposter och genomförde några katastrofala beslut och stämplades som ett ”fossil”.
   Men också han som alltid kom igen då han var ett retoriskt geni, kunde trollbinda med sina tal och sin charm, hade en sanslöst stor arbetskapacitet och skrev många böcker och ännu fler tidningsartiklar. Han som var ett barn av sin tid. Född på världsarvet Blenheim Palace (www.blenheim.co.uk), Marlborough-hertigarnas hemvist och mer än en gång i livet framhjälpt av gedigna överklasskontakter.
   Om han under många år varit allt annat än perfekt i det offentligas tjänst, så skulle det komma en tid när hans oräddhet, starka övertygelser och arbetskapacitet passade som hand i handske: andra världskriget. Han var tidigt ute med att varna för Hitler och Tysklands upprustning. Han agiterade i motvind, stämplades som krigshetsare, men fick rätt.
   Och det är fram till krigsutbrottet 1939 som historikern Bengt Liljegrens lika lysande som lättlästa del 1 av biografin över Winston Churchill sträcker sig.
   Spännande som en deckare där författaren inte väjer för Churchills mörkare sidor och skingrar myter och dimridåer. Det är milt uttryckt helt otroligt hur denne, från början udda, figur tar sig fram i livet och parlamentet och till slut kröns som en av Storbritanniens mest lysande stjärnor och mest betydelsefulla politiker någonsin. Ett människoöde som aldrig tycks upphöra att fascinera. En del 2 har utlovats, jag kan knappt bärga mig.
   Kort sagt: detta är mitt bästa boktips för hängmattan.

  • Nyhetsinfo

   Har du en nyhet? Stor, liten, allvarlig, glad? Vi vill gärna ha den – först! Tipsa oss på
   telefon: 054-22 14 20,
   e-post: redaktion@kt.se