• Beställ KT!

  Prenumerera på Karlstads-Tidningen i sex månader för bara 398 kronor.

 • Prenumerera

  1. Prenumerera på Karlstads Tidningen

  2. Autogiro, 57 kr/mån
   4 mån, 284 kr
   6 mån, 398 kr
   12 mån, 684 kr
  3. Loading ...
  • För att se, lära och kasta fördomar på sophögen

   Har man dimmiga begrepp om vad som skett i öst efter kommunismens fall, EU-inträden och växande BNP kan ett besök i Polen bli en ögonöpppnare. Tror ni att gatorna är fyllda av illaluktande Trabanter och rosthögar blir en resa mellan Gdynia, Sopot och Gdansk på Östersjökusten ett uppvaknande. Bilarna är i finare skick än våra!
   Som ni förstår har jag spenderat en del av semestern österut, en tredagarskryssning från Stockholm till Gdynia, Gdansk och Visby som verkligen gav mersmak.
   Inte bara för att havet är så härligt att färdas på utan för möjligheterna att lära nytt är så många när man besöker det forna östblocket. Har man dessutom turen att få en guide som brinner för sin uppgift blir bussresan in till gamla Hansastaden Gdansk, forna Danzig, rena historielektionen.
   Vi passerar enorma miljonprogramsområden som byggdes inte bara för att bostäder snabbt behövdes utan, enligt guiden, också för att de boende i dessa var lättare att kontrollera. Det längsta komplexet vi ser är två kilometer långt och hyser 5 000 boende!
   Men det är välskött, välmålat och som sagt på parkeringarna står en Mercedes-cab där, en dyr Audi där. Fina bilar tycks vara lika mycket status där som här.
   Vi åker förbi Lech Walensas hem, en stilig stenvilla han en gång fick i present. Historien om denne nationens store frihetshjälte är fascinerande och solidaritetsplatsen i Gdansk med sitt höga monument ett populärt utflyktsmål.
   Men varvet där frihetskampen startade har krympt betydligt och  kolgruvor läggs fortfarande ner- arbetslösheten är 15 procent.
   Höjdpunkten blir Gdansk gamla stadsdelar med sina otroliga, pastellfärgade, Hansahus med trappstegsgavlar, ornament och statyer. Ännu otroligare är ju att allt detta vi ser och beundrar är återuppbyggt efter kriget. Hus för hus, ornament för ornament. 90 procent av medeltidsstaden lades i ruiner av ryssarna då de, enligt guiden, betraktade den som ”tysk”.
   Men ett dygn senare kliver vi i land i den svenska Hansastaden Visby som inte går av för hackor den heller. Här finns mycket bevarat av medeltida hus, värdshus, kyrkor och vindlande gränder. Inget bombades under kriget. Och för oss svenskar, som nog aldrig till fullo kan förstå vad ett krig innebär, gör det gott att resa till länder som gjort den bittra erfarenheten. För att se, lära och kasta fördomar på sophögen…

  • Nyhetsinfo

   Har du en nyhet? Stor, liten, allvarlig, glad? Vi vill gärna ha den – först! Tipsa oss på
   telefon: 054-22 14 20,
   e-post: redaktion@kt.se