• Beställ KT!

  Prenumerera på Karlstads-Tidningen i sex månader för bara 398 kronor.

 • Prenumerera

  1. Prenumerera på Karlstads Tidningen

  2. Autogiro, 57 kr/mån
   4 mån, 284 kr
   6 mån, 398 kr
   12 mån, 684 kr
  3. Loading ...
  • En mognare stolthet för Värmlands Lucia

   Den här helgen har präglats av nya upplevelser för mig. I fredags testade jag att äta julbord på ett för mig helt nytt ställe. Det var en fantasisk upplevelse, en av de bästa genom tiderna. Jag åt så jag höll på att äta ihjäl mig redan på sillbordet. Min magsäck är fortfarande i traumachock. ”Aldrig mer mat!”, tänkte man på vägen hem i bilen. Men kvällen efter hade buken anpassat sig till denna stoppning och skrek desperat efter mat.
   En annan nyhet var att vi i år krönte Värmlands Lucia under Mariebergsskogens julmarknad. Det är inte första gången hon kröns där, men för mig var det första gången jag medverkade där.
   Syftet med att flytta kröningen dit var en förhoppning om att det skulle vara varmare på friluftsteatern än på Stora torget för publik och luciatåg. På så vis skulle det också bli lättare för julmarknadens gäster att titta in.
   Det var ju inte direkt någon stekande hetta i lördags och en del huttrade i bänkarna men inne vid torget hade nog blivit ännu kallare. Och utan att räkna publiken så kändes den åtminstone minst lika stor i år.
   Jag ska erkänna en sak. När jag började på Karlstads-Tidningen för 18 år sedan var ju inte Värmlands Lucia det jag så mest fram emot. Även jag hade lurats av myten att det är en ren skönhetstävling och  religiösa högttider är inte min starka sida.
   Men ganska snart insåg jag att det handlar om något annat. Precis som Så ska det låta och Melodifestivalen är Luciafirandet till för att sprida ljus och värme i en mörk tid på året. Då måste Lucia vara en person som kan utstråla och sprida den värmen. Därför kan jag i dag känna en mognare stolthet över vår tidnings bidrag till det.
   Att cykla i fredagens snöstorm var däremot ingen nyhet för mig. Det har hänt förr och när man kör in i den där totala motvinden är det för sent att ångra sitt beslut. Under kläderna är man alldeles sjösvett och låren värker av ansträngning. Samtidigt värker varje del av ansiktet som inte hittade skydd under halsduk och mössa. Att man aldrig lär sig…

  • Nyhetsinfo

   Har du en nyhet? Stor, liten, allvarlig, glad? Vi vill gärna ha den – först! Tipsa oss på
   telefon: 054-22 14 20,
   e-post: redaktion@kt.se